230 közgazdász figyelmezteti az USA-t: brutális recesszió várható

Nemrégiben az USA megszavazta az Infláció Elleni Törvénycsomag (Inflation Reduction Act) elfogadását, ám a jogszabály nyilvánosságra kerülése után 230 közgazdász levélben figyelmeztette a törvényhozókat: az intézkedések tovább fogják gerjeszteni az árak növekedését.

Az infláció az utóbbi időben a vártnál jelentősebb mértékben nőtt az Egyesült Államokban, amire válaszul a Federal Reserve (Fed) többször is a kamatláb emelésével reagált. Tekintettel arra, hogy az USA GDP-je már másodjára csökkent, felmerült a gyanú, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedt. A Fehér Ház természetesen tagadta a vádakat, amiért a Wikipédia még a recesszió definíciójának újrafogalmazásába is belekezdett.

A szóban forgó levélben a közgazdászok kihangsúlyozták, hogy Amerikának sürgősen meg kell fékeznie az inflációs nyomást, a legújabb törvényjavaslatok ugyanakkor éppen az ellenkező hatást fogják kiváltani.

“Egy olyan időszakban, amikor a gazdaság már most is a kereslet-kínálat egyensúlytalanságával, az előző intézkedések hatásaival, munkaerőhiánnyal és az ellátási lánc problémájával küzd, a törvényjavaslat inkább súlyosbítaná, mintsem enyhítené a problémákat” tették hozzá.

A demokraták és a baloldaliak ugyanakkor továbbra is saját igazukat vallják, és a 16 óráig tartó szavazási procedúra után elfogadták a jogszabályt. Az egyes elemzések szerint ugyanis a törvénycsomag 1800 dollár megtakarítást fog eredményezni egy átlagos háztartás számára. Mindezt ugyanakkor arra alapozták, hogy hamarosan mindenki át fog térni az okosotthon berendezésekre, ám az továbbra is kérdéses, hogy mindezt egy alacsony jövedelemmel rendelkező háztartás hogyan engedheti meg magának.

A törvényhozók reményei szerint a jogszabály 738 milliárd dollár bevételnövekedést fog generálni, ami többek között egy 15 százalékos társasági adó bevezetésével lesz kivitelezhető. Ami a kiadás oldalt illeti, a törvénycsomag egyebek mellett 369 milliárd dollárt szánt az energiabiztonsági és klímaváltozás elleni törvényre.