Olaszországban fogják gyártani a Szputnyik V orosz COVID-elleni vakcinát

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az orosz Szputnyik V COVID elleni vakcinát júliustól Olaszországban fogják gyártani. 2021 év végéig 10 millió dózist gyárthat le az olasz gyár.

Olaszországban, Európában elsőként az orosz kormányzati alap és az Adienne Pharma & Biotech társaság megállapodást írt alá, mely értelmében a Szputnyik V COVID-elleni vakcinát a Monza melletti Caponago üzemben fogják gyártani a taljánok.

A hírt az Olasz-Orosz Kereskedelmi Kamara a honlapján tette közzé. “Az elmúlt órákban az orosz közvetlen befektetési alap (RDIF) vezérigazgatója, Kirill Dmitriev megerősítette, hogy megállapodást kötött az ADIENNE Pharma & Biotech céggel az olasz Szputnyik V gyártásával kapcsolatban, aláírva ezzel az első európai szerződést a vakcina helyi gyártásához.”

A vakcinát 2021 júliusától az Adienne vállalat caponago-i székhelyén fogják készíteni, mely az Emilia Romagna tartományban található Monza közelében van. A Szputnyik gyártásának két okból is örülnek az olaszok: a mediterrán ország rendkívül kevés vakcinát kap az Európai Uniótól, ezért minden vakcinára szüksége van a nyájimmunitás eléréshez, másfelől pedig a vakcina gyártása új munkahelyeket is teremhet. Olaszország ezenkívül ellenőrizheti a teljes gyártási folyamatot és garantáltan megfelel majd minden a helyi szabványoknak.

Az Olasz-Orosz Kereskedelmi Kamara közleménye szerint Olaszország idén év végéig 10 millió dózist fog előállítani. A megállapodáshoz vezető tárgyalások még tavaly októberben indultak azzal a céllal, hogy az orosz kormányzati alap felmérje azon olasz partnereket, akik képesek előállítani a COVID-19 elleni vakcinát.

Ezzel a megállapodással Adienne Pharma & Biotech vállalat, amely 2004-ben alakult, és az évek során az úgynevezett ritka betegségek kezelésére szakosodott, most tömeges oltásgyártásra fog átállni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy a Szputnyik V olasz gyártása elősegíti a tengerentúli adagok iránti kereslet kielégítését is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.