Óriási COVID karanténtábort épít Kína, de ha már nincs náluk veszély, minek kell?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kína egy hatalmas karanténtábor építésén dolgozik, amely több mint 4000 embernek adhat otthont. A kínai hatóságok szerint erre azért van szükség, mert néhány hete újabb covidos eseteket találtak és tízmillió embert zártak el a külvilágtól. 

Bár a koronavírus kiindulási pontjának nevezett Vuhanból bulizó fiatalok képei hergelték fel a világot, úgy tűnik mégsincs minden rendben a rendszeresen titkolódzó Kínában. Most a kínai hatóságok egy 4000 ember befogadására alkalmas COVID karanténtábort építenek a Hebei tartományban lévő Shijiazhuang városa mellett.

Kína megállította a vírus terjedését, az ország nagy részében normalizálódott helyzet. Az esetek hirtelen növekedése azonban komoly pánikot okozott a tisztviselők körében, hiszen a holdújév előtt, mely az ország legfontosabb ünnepe, több száz millió kínai indul útnak és látogatja meg a családtagjait.

A járvány új gócpontjának számító Shijiazhuangban a tisztviselők tömeges vizsgálatokat és szigorú zárlatot rendeltek el. Egész falvakat költöztettek karanténlétesítményekbe, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Most pedig készül az új karanténtábor, ahová a bizonyítottan covidos esetek közeli kontaktjai kerülnek. Eredetileg 3000 ember befogadására tervezték a helyet, de nemrég 4160 férőhelyesre bővítették azt.

banner

Elszállítják a kínai hatóságok a fertőzöttek kontaktjait

A hatóságok január 13-án kezdték meg az építkezést, és a tábor első fele már használatra kész, míg az állami tulajdonú CCTV szerint a második felében gőzerővel zajlik az építkezés. Minden előregyártott szoba várhatóan 18 négyzetméter nagyságú lesz, és saját fürdőszobával, zuhanyzóval, íróasztallal, székekkel, ágyakkal, Wi-Fi-vel és televízióval rendelkezik. Az ambiciózus feladat a pandémia elején épített kínai kórházra emlékeztet, amelyet mindössze 10 nap alatt építettek fel és 1000 ember számára biztosított helyet.

Hebei tartományban összesen 818 aktív és több mint 200 tünetmentes eset van – közölte a tartományi egészségügyi bizottság. Múlt szerdán Hebeiben meghalt egy beteg, amelyre Kínában már 8 hónapja nem volt példa. A járvány megfékezése érdekében a hatóságok január 8-án lezárták Shijiazhuang városát, és mind a 11 millió embernek megtiltották a metropolisz elhagyását. Azóta Shijiangzhuang 12 községéből több mint 20 000 állampolgárt helyeztek át karanténtáborokba megelőző intézkedésként, miközben a környéken már 17 millió embert teszteltek le.

A hebei tartományi hatóságok most arra kérik a lakosokat, hogy maradjanak otthon, a tisztviselőket vidékre küldik, hogy megakadályozzák az emberek Pekingbe történő utazását. A pekingi hatóságok fokozták a tesztelési és szűrési kapacitásokat. A Daxing kerületben élő lakosok pedig csak akkor hagyhatják el a területet, ha három napnál nem régebbi negatív COVID-19 tesztet tudnak felmutatni. A kerülethez közel élő 24 000 lakost arra kértek, hogy maradjanak otthon további értesítésig. Eközben a város iskolái bezártak, az egyetemisták pedig nem hagyhatják el a fővárost.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.