Óriási hitelbedőlési hullám várható az európai bankoknál

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Európa legnagyobb bankjai hamarosan közzéteszik negyedéves jelentésüket, melyből azt tudhatjak meg, hogy mennyire súlyosan érintette a koronavírus járvány a pénzintézeteket. A Financial Times információi szerint több tízmilliárd eurós hitelezési értékvesztésre lehet számítani. A bankok részvénypiaci értéke átlagosan kevesebb mint a 40%-a a könyv szerinti értéküknek.

A Citigroup elemzői szerint a legnagyobb brit, svájci és eurózónában lévő bankok legalább 23 milliárd eurós veszteséget jelenthetnek. Ez már csak ráadás az első negyedévben keletkezett 25 milliárd eurós értékvesztéshez képest. Az amerikai bankok sincsenek jobb helyzetben, hiszen jelentéseik szerint 117 milliárd dollárral haladhatják meg a nyugati bankok koronavírus miatti hitelezési veszteségeit. Ilyen súlyos helyzetet csak a 2008-as, 2009-as világválság során tapasztaltak a pénzügyi intézetek. A Citi szerint ez a Lehman Brothers összeomlása után a legmagasabb veszteség, amit a szektor látott. Oliver Wyman tanácsadócége úgy véli, hogy ha lesz a koronavírus-járványnak második hulláma, akkor az európai bankok hitelezési vesztesége elérheti a következő 3 évben a 800 milliárd eurót is.

“Ez ismét kemény lesz, több bank azt jelezte, hogy ez lehet a legrosszabb negyedéve”, mondta Jon Peace, a Credit Suisse elemzője.

Komoly problémák vannak az európai bankok háza táján

Az európai nagybankok közül elsőként a svájci UBS még a múlt héten közzétette a második negyedéves gyorsjelentését. Miközben 43%-os növekedést regisztrált a bank befektetési banki üzletágánál (hasonlóan az amerikai Goldman Sachhoz és Morgan Stanley-hez), hitelezési veszteségként 272 millió dollárt könyvelt el, így az első félévben már 540 millió dolláros értékvesztésnél jár. „Az első negyedév arról szólt, hogy túléljük ezt az időszakot”, jegyezte meg Sergio Ermotti, az UBS ügyvezető igazgatója. „A második trimeszterben pedig megtudjuk mutatni azt, hogy mennyire tudtunk alkalmazkodni a helyzethez.”

A bankok árfolyama most is nagyobbat esett, mint a részvénypiacok átlaga. Az európai bankok részvényárfolyama 31%-kal alacsonyabb, mint idén év elején, szemben a Stoxx 600 index 10%-os csökkenésével. A Barclays (22 milliárd euró), a Deutsche Bank (17 milliárd euró) és az olasz UniCredit (20 milliárd euró) együttes piaci kapitalizációja kisebb, mint a Zoom videokonferencia megoldást kínáló vállalat 74 milliárd dolláros (64 milliárd eurós) kapitalizációja.

“A gazdasági visszaesés egyértelműen a rossz adósságok hirtelen növekedését jelenti”, jegyezte meg Richard Buxton, a Jupiter Asset Management stratégiai menedzsere. “Ugyanakkor meg vagyok győződve arról, hogy bármit is okozott a válság ez nem azt jelenti, hogy további tőkét kell bevonniuk.” 

További érdekes cikkek:

Nincs ok az örömre: a vártnál nagyobb lesz Magyarországon a válság

Németország kilábalhat a válságból idén év végére

Érvágással ér fel a bankoknak is a pandémia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.