Oroszország 8,9 millió rubel pénzbüntetést szabott ki a Twitterre

A moszkvai Tagansky térség bírósága 3,2 millió rubel büntetést szabott ki a Twitterre, amiért az orosz hatóságok kérése ellenére nem távolított el az Oroszországban tiltott tartalmakat. Alig egy nap leforgása alatt ez az összeg 8,9 millió rubelre növekedett.

Ugyanazon a napon, ugyanaz a bíró először 3,2 millió, majd 3,3 millió rubel bírságot szabott ki a Twitterre adminisztratív jogsértések miatt. Ehhez adódott még egy harmadik 2,4 milliós összeg is, tehát összesen majdnem 120 ezer dollárt kellene fizetnie a Twitternek. A büntetés az Orosz Föderáció közigazgatási törvénykönyve 2. cikkének 13.41 bekezdése alapján jött létre, “az információkhoz való hozzáférés korlátozására vonatkozó eljárás megsértése, amelyekhez a hozzáférés az Orosz Föderáció jogszabályi korlátozása alá esik”.

A pénzbírság oka, hogy a Twitter nem távolította el azokat a bejegyzéseket, ahol tinédzserek tüntetésre invitálják a lakosságot. Korábban az orosz sajtóban az a vád terjedt el, hogy olyan posztokat engedélyez a Twitter, amelyek öngyilkosságra, kábítószerfogyasztásra és gyermekpornográfiára készteti a kamaszokat.

A Roszkomnadzor mindenre lecsap

A Föderális Kommunikációs, Informatikai és Tömegtájékoztatási Felügyeleti Szolgálat, a Roszkomnadzor sajtószolgálata szerint nagy társadalmi felelősségvállalás van azokon a népszerű internetes platformokon, amelyeket orosz állampolgárok százezrei látogatnak naponta. “Az illegális információkhoz való korlátlan hozzáférés veszélyezteti a felhasználók, különösen a gyermekek és serdülők életét és egészségét” – olvasható a bejegyzésben. A Roskomnadzor egyébként 2019 óta a orosz internet központosított irányítója, ami tiltott weboldalakhoz való hozzáférés korlátozását hajtja végre. Mint látjuk, büntetéseket szab ki az orosz törvényeket megszegő oldalakra.

A bíróság várhatóan napokon belül három hasonló adminisztratív protokollt vizsgál meg a Facebook ellen. A Google által kidolgozott protokollok mérlegelését május 4-ig elhalasztották. A Roskomnadzor három hasonló protokollt készített a Telegram és a TikTok ellen is. Ezt április 6-án tárgyalja meg a bíróság. Oroszország nem csupán a nemzetközi közösségi oldalakat bünteti. Március elején a moszkvai Szavelovszkij kerület törvényszéke 4 millió rubel büntetést szabott ki az orosz Mail.ru-ra, amiért nem törölte az Odnoklassniki közösségi hálón található tiltott információkat, ahol a bírósági anyag szerint hasonló az ok, mint a Twitternél: “nem tartották be azokat az előírásokat, amelyek megakadályozzák az engedély nélküli meetingeken való részvételre felhívások elterjedését január 23-án”.

A Twitternek 60 napja van a bírság kifizetésére a bírósági határozatok hatálybalépésétől számítva. Az még nem publikus, hogy a társaság fellebbez-e vagy sem.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.