Oroszország és az iszlám világ a dollár hegemóniájának a megszüntetés dolgoznak

Oroszország és az iszlám világ jelenleg arról tárgyal, hogyan mélyítsék el a együttműködésüket egy új pénzügyi rendszer létrehozása érdekében, amely megtörné a dollár egyeduralmát. Alekszej Overchuk orosz miniszterelnök-helyettes nyilatkozatai szerint ez a téma is része a szélesebb körű deglobalizációs tárgyalások agendájának. Az orosz kormány az iszlám országokkal együtt sok energiát fektet be ezeknek a megvalósításába.

KazanForum

A KazanForum nevű, Oroszország és az iszlám világ közötti nemzetközi gazdasági fórumon Overchuk kijelentette:

“Az iszlám világ országaival fenntartott kapcsolatainkat nem befolyásolhatják a jelenleg zajló globális változások és a globális trendek. A dollármentesítés folyamatairól és egy független pénzügyi rendszer kialakításáról tárgyalunk”.

Ebben az értelemben Oroszország az utóbbi időben egy alternatív pénzügyi rendszer kiépítésére törekszik, amely lehetővé tenné számára, hogy más országokkal tranzakciókat bonyolítson le anélkül, hogy a SWIFT-re, a globális banki összeköttetési rendszerre és az amerikai dollárra támaszkodna. A téma nagyon sürgős az oroszok részéről, mivel a G7 tovább kívánja korlátozni az orosz hozzáférést a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Deglobalizáció az asztalon

Ezek a tárgyalások azonban nem korlátozódnak az előbb említett témára, hanem egy fontos tárgyalási pont egy átfogóbb témakörben, amely magában foglalja a deglobalizációt, valamint azt, hogy a jelenlegi geopolitikai kontextusban hogyan lehet kezelni a beruházások mozgásának változó tendenciáit az országokban.

Overchuk kifejtette, hogy pozitívan értékeli e tárgyalások kimenetelét, és megjegyezte, hogy Oroszország és ezek az országok közös problémákkal küzdenek. Overchuk kijelentette:

“Ez a szélesebb körű agenda és az, hogy hogyan érinti az országokat és a közöttük lévő kapcsolatokat, lehetővé teszi számunkra, hogy lássuk, hogy Oroszország és az iszlám államok közötti kapcsolatoknak nagyon pozitív jövője van. A kormányunk sokat tesz azért, hogy ezen a vonalon további fejlődést tudjunk elérni”.

Oroszország a közelmúltban tovább mélyítette kapcsolatait Iránnal is. Bejelentették a Rasht-Astara vasútvonal megépítését, amely a Szuezi-csatorna riválisának szánt útvonal lenne. A 162 km hosszú vasútvonal összekötné a Kaszpi-tenger partvonalán Indiát, Iránt, Oroszországot, Azerbajdzsánt és az iszlám világ más országait.