Oroszország fenyegetőzik: az ukránoknak nyújtott biztonsági garancia a III. világháború előszava

Ukrajna egy “NATO-szerű” közösség létrehozását kezdeményezné, amelyet azonnal segítségül lehetne hívni az Oroszországgal közös határok védelmére – ezt javasolta a Volodimir Zelenszkij elnök által létrehozott munkacsoport.

Fontos, hogy ez magában foglalná az Egyesült Államok és más NATO-szövetségesek által Ukrajnának nyújtott “biztonsági garanciákat”. Kijevi tisztviselők a terv keddi bemutatásakor kihangsúlyozták, hogy ez nem a NATO helyettesítésére, hanem egy jogilag kötelező szövetségnek szánják, amely addig lesz érvényben, amíg Ukrajna végül teljes jogú NATO-tag nem lesz.

A Kijevi Biztonsági Paktum (KSC) – amelyet Andrij Jermak, Zelenszkij hivatalának vezetője és Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár javasolt – egy több évtizedes beruházási, katonai kiképzési és hírszerzési megosztási tervet is létrehozna, hogy megerősítse Ukrajna védelmi képességeit, miközben az ország a teljes jogú NATO-tagságra törekszik.

A Kreml reakciója gyors és heves volt, Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese arra figyelmeztetett, hogy ha a tervezet életbe lép, az “valóban a harmadik világháború előszava”. Az oroszok szerint ennek az egésznek nukleáris holokauszt lenne a végeredménye.

Medvegyev a Telegramon küldött nyilatkozatában úgy fogalmazott:

“És akkor a nyugati nemzetek nem fognak tudni a tiszta házaikban ülni, és nevetni azon, hogy hogyan gyengítik gondosan Oroszországot meghatalmazás útján. Minden lángolni fog körülöttük. A föld lángolni fog, és a beton megolvad”.

“Mégis, a szűklátókörű politikusok és ostoba agytrösztjeik, elgondolkodva egy pohár bort forgatva a kezükben, arról beszélnek, hogyan tudnak velünk elbánni anélkül, hogy közvetlen háborúba bocsátkoznának. Együgyű idióták klasszikus műveltséggel.”

Szerinte az ukrajnai konfliktus máris az eszkaláció ismeretlen, kiszámíthatatlan területére tévedt, mivel a Nyugat “féktelenül pumpálja a kijevi rezsimet a legveszélyesebb fegyverekkel“.

Nyugaton számos szakértő aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az északkeleten nagyrészt sikeres ukrán ellentámadás közepette Oroszország egyre kiszámíthatatlanabbá és kétségbeesettebbé válhat. Folyamatosan folynak a találgatások, hogy Putyin elnök hivatalos hadüzenetet mikor hirdethet, ezt azonban a Kreml egyelőre tagadja.