Oroszország megbüntetné azokat, akik Elon Musk Startlink-jét használják az orosz internetszolgáltatók helyett

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Azok az oroszok, akik a SpaceX Starlink szolgáltatását, a OneWeb-et vagy bármilyen más fejlesztés alatt álló, nem orosz műholdas internet szolgáltatót használnak, több mint 400 dolláros pénzbírsággal sújthatók, míg a Kreml drákói felügyeleti államát kijátszó vállalkozások több mint 13 000 dolláros büntetéssel is számolhatnak, írta meg a Popular Mechanics orosz kiadása.

A hírportál nemrégiben készült jelentése szerint a bírságok 10 000 és 30 000 rubel (135–405 dollár) között mozognak a hétköznapi felhasználók esetében, és 500 000 és 1 millió rubel (6750 -13 500 dollár) között a jogi személyek, azaz a vállalatok esetében, amennyiben valamelyik nyugati műholdas szolgáltató megoldását veszik igénybe.

Az orosz nyelvű cikkben a Duma tagjai azt állítják, hogy az internet független elérése megkerülné az ország operatív keresési intézkedéseinek a rendszerét, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az internethasználatot és a mobilkommunikációt. Az ország szigorú média- és kommunikációs ellenőrzésének részeként az Oroszországban zajló összes internetes forgalomnak át kell mennie valamelyik orosz telekommunikációs szolgáltatón.

A Startlink-re riválisként tekintenek az oroszok

Nem meglepő, hogy Oroszország lépéseket tenne a Starlink szolgáltatás blokkolására, hiszen Dmitrij Rogozin orosz űrprogram vezetője a SpaceX-et az egyik legnagyobb riválisának tekinti az űrrepülésben.

Rogozin korábban már bőszen kritizálta az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát és a NASA-t is, amiért több milliárd dollár értékű kormányzati szerződésekkel támogatta Elon Musk űrrepülésre szakosodott vállalatát, a SpaceX-et. Többnyire azért kelt ki az orosz űrszakértő magából, mert a támogatások révén Musk cége a konkurenciához képest komoly árengedményekkel tudott beszállítani. Rogozin úgy véli, hogy a Starlink “alig több, mint egy tervezet, amellyel az amerikai különleges erők megszakítás nélküli kommunikálhatnak.”

Augusztusban Rogozin azt is elmondta, hogy “a Starlink része az USA csúcstechnológiára támaszkodó politikájának, amely a Shock és az Awe segítségével mindenekelőtt az ország katonai érdekeinek az előmozdítására szolgál.” Véleménye szerint nonszensz az, hogy internetszolgáltatást nyújtson a Föld azon négy százalékának, amelyet a hagyományos földi internet nem fed le.

Oroszország saját műholdas internetet akar indítani Sphere néven, amely akár már 2024-ben szolgáltatást kínálhat a lakosság számára. Bár a projekt anyagi vonzatáról eddig szó nem esett, egyes jelentések szerint akár 20 milliárd dollárba is fájhat az országnak.

Akár földi internetről van szó, akár műholdasról, ha orosz szolgáltatón kell a forgalomnak áthaladnia az állampolgároknak teljesen mindegy melyiket használják. Oroszország nagyon komolyan cenzúrázza az internetes tartalmat, így rengetegen kezdtek el VPN szolgáltatásokat használni. A Startlink tehát komoly alternatíva lehet sokaknak. Mint arról már korábban mi is beszámoltunk a kriptovalutákhoz és blokklánchoz köthető hírportálok többsége már nem elérhető az országban. Ez a blokkolás egy 2019 év végén hozott intézkedés része, mely keretében fokozatosan leválasztották az ország információs rendszereit a világhálóról. Akkor többen tiltakoztak a gúnynevén csak Putyin-netnek csúfolt kezdeményezés ellen, de természetesen ez nem hatotta meg Oroszország vezetését.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.