Oroszország taktikai atomfegyver bevetésére készül Ukrajnában

Egy taktikai atomfegyver felhasználása alapjaiban változtatná meg a globális erőviszonyok helyzetét. Ezzel Oroszország is tisztában van s a legutóbbi információk szerint igencsak kacérkodik az ötlettel. Vajon ezzel indokolható a nemrégiben bekövetkezett váratlan orosz kivonulás?

Egy meghökkentően sikeres ukrán ellentámadást követően az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz erők kivonulnak a területről. Noha Ukrajna ostroma ezzel nem ér véget, az ország sikeresen visszaszerzett 2 várost.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben reagált a hírre és egy szurkálódó megjegyzéssel nyugtázta azt. Véleménye szerint „az orosz hadsereg a napokban a lehető legjobb oldalát mutatja – a hátát”. 

Az orosz szóvivők viszont óvatosságra intik az ünneplő ukrán népet, miszerint Oroszország újabb offenzívára készül. Mindezt azonban a harctéren jelenlévő riporterek merőben cáfolják, ugyanis az oroszok olyan nagy sietség közepette hagyták el a csatamezőt, hogy számos fegyvert és eszközt is ottfelejtettek.

A nyugat érthető módon kifejezetten örül ennek a fordulatnak. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, úgy nyilatkozott, hogy „ez az előrelépés remekül szemlélteti az ukrán sereg bátorságát, elhivatottságát és talpraesettségét”. Továbbá azzal is érvelt, hogy „ezáltal érzékelhető, hogy az amerikai támogatás mekkora erővel is bír a hadszíntéren”.

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, ukrajnai látogatása után büszkén konstatálta, hogy Ukrajna képes volt minden Putyin által bevetett stratégiának ellenállni.

A taktikai atomfegyver nem játék – avagy jobb félni, mint megijedni

Míg az orosz visszavonulás Ukrajna számára rendkívül dicső, könnyen meglehet, hogy egy sokkal veszedelmesebb szakasz kezdődik el ezután.

Tegyük fel, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megelégelte az egy helyben toporgást és végleg pontot akar tenni az ügy végére. Választása a taktikai atomfegyverekre esik, amelyekkel egy szempillantás alatt a földdel tehető egyenlővé Ukrajnát. Mialatt az ukránok ünnepelnek, az oroszok talán a végső összecsapásra készülnek.

Joe Biden kormánya a kezdeti aggodalmat, amely a háború kitörésének első heteit jellemezte, mára egyszerűen sutba vetette. Meglehetősen felelőtlen az USA és a NATO részéről, hogy ennyire alábecsülik Oroszországot. Főképp amiatt, hogy nukleáris fegyverek is számításba jöhetnek.

Mivel Oroszország következő lépése – mint általánosságban – előre kifürkészhetetlen, Ukrajna és az országot teljes mellszélességgel támogató Amerika jobban tenné, ha felkészülne a legrosszabra.