Oroszország: “Tartsa magát távol az USA a Krímtől, különben rossz vége lesz”

Az Egyesült Államok a Fekete-tengerre küldte két hadihajóját a törökországi tengerszorosokon keresztül mintegy „elrettentő üzenetként” az orosz haderők ellen. Oroszország erre válaszul nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy az amerikai hadihajók „jobban teszik, ha távolt tartják magukat a Krím félszigettől”.

Az elmúlt héten a török külügyminisztérium megerősítette, hogy engedélyt adott az amerikai hadihajóknak arra, hogy a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoroson keresztül eljussanak a Fekete-tengerre. Az USA ezen lépésével pattanásig feszült a hangulat, Kreml nyilatkozatában ugyanis mindezt súlyos provokációnak nevezte, és kissé fenyegetőre vette a hangnemet:

Az Egyesült Államok hadihajói semmit sem tehetnek partjaink közelében. Ez pusztán csak provokatív jellegű cselekedet, a szó szoros értelmében. Mindössze arról van szó, hogy tesztelik hadi erőnket és az idegeinken táncolnak – sikertelenül. Innen is figyelmeztetjük az Egyesült Államokat, hogy jobban teszik, ha távol maradnak a Krímtől és a Fekete-tenger partjainktól. A saját érdekükben” – nyilatkozta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A Kreml továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy Kijev intézkedései és a kezdeti csapatösszevonásai a Donyec-medence területén a „régió szélesebb körű háborújához” vezethet. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy „az ukrán fél viselkedése teljes körű katonai fellépést eredményezhet.” De vajon hol az igazság? A gyakorivá vált tűzpárbajok előzményei az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között ugyanis egyáltalán nem fekete-fehér, és mindkét fél egymást teszi felelőssé a történtekért.

Előzmények

Ha valaki esetleg lemaradt volna az eseményekről, és mélyebbre ásna a kialakult konfliktusban, egy-két dolgot érdemes figyelembe vennie. A világ hét legfejlettebb iparral rendelkező országok (G7) képviselői – köztük Joe Biden amerikai elnök – körülbelül egy hónapja kijelentették, hogy nem ismerik el a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását. Biden mindezek előtt már nyilatkozott arról, hogy „az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni a félsziget bekebelezését, és továbbra is kiállnak Ukrajna mellett Oroszország agresszív cselekedeteivel szemben.”  Összességében tehát, ha a hadviselő felekről és a hátországokról beszélünk az már biztos, hogy az USA és az EU is támogatja Ukrajnát, ha az orosz agresszió fokozódna. Elviekben azonban sem Oroszországnak, sem pedig Ukrajnának nem áll érdekében a nyílt háború… Nos, reménykedjünk a legjobbakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.