Őrület a köbön: COVID védettségi igazolás kell home office-ban is

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Olaszországban nem lehet egyszerűen kibújni az oltási kötelezettség alól. A legújabb törvénytervezet szerint október 15-től a közalkalmazottaknak még akkor is kell COVID védettségi igazolás, ha otthonról dolgoznak. 

A közigazgatásban, azaz minden közalkalmazottnak, még azoknak is, akik ún. home office munkarendben végzik munkájukat, rendelkezniük kell COVID védettségi igazolással, vagy ahogyan Olaszországban elterjedt, a green pass-szel. Azok, akiknek nincs zöldkártyájuk, október 15-től nem dolgozhatnak otthon sem, és ezért – a jelenléti munkavégzéshez hasonlóan – igazolatlan távollétnek minősíti az állam azokat a napokat, amikor a dolgozó nem tudta felmutatni a szükséges igazolást. Amint arról az Il Messaggero olasz hírportál beszámolt, az új tervezetet Renato Brunetta közigazgatási miniszter és Roberto Speranza egészségügyi miniszter már ki is dolgozta, csak jóváhagyásra vár.

A két miniszter azért serénykedett a green pass otthoni munkavégzéshez szükséges bevezetésén, mert elterjedt a hír, hogy azok is a home office-t választanák, akik most jelenléti munkavégzést végeznek. Ezért nem lesz kibúvó: aki nem teszteltet vagy oltat, az nem is dolgozhat.

Röviden, nem lesz lehetőség a szabályok kijátszására. De ez még nem minden. A home office-ban dolgozóknak nem lesz elég, ha kijelentik, hogy van zöldkártyájuk, azt be is kell tudni mutatniuk minden nap a felettesüknek, különben még ebben az esetben is jogosulatlanul távol lévőnek minősülnek, és több olasz hírportál szerint ezen időszakot az állam még a nyugdíjba sem számítja bele.

Ezenkívül érdemes azt is megjegyezni, hogy október közepétől nemcsak a közhivatalokban dolgozókra vonatkozik az igazolvány bemutatási kötelezettség, hanem azokra is, akik valamilyen oknál fogva a helyi vagy a regionális hivatalokba látogatnak. Csakúgy, mint az éttermek, múzeumok és mozik esetében ezentúl a hivatalok ajtajában lesz egy alkalmazott, aki az igazolásokat fogja ellenőrizni és annak hiányában a belépést megtagadni.

banner

Habár országszerte ezrek tüntettek az egyre inkább megosztó green pass ellen, Draghi kormánya hajthatatlan. Mivel Olaszországban a fertőzöttek száma jóval alacsonyabb lakosságarányosan a többi európai országhoz képest, ezért az olasz államvezetés úgy látja, a vakcina erőltetése az egyetlen járható út.

Bár a vírusról még mindig keveset tudunk, az szinte biztos, hogy monitoron keresztül nem terjed, ezért sokan ledöbbentek a home office-osokra vonatkozó kezdeményezésen. Ha valakinek van green pass-e otthonról dolgozik a gépe elől. Ha valaki covidos, ugyanúgy otthonról dolgozik a gépe elől. Szóval értelme nem sok van, dehát mondjuk meg őszintén, az elmúlt majdnem 2 évben volt valaminek is értelme?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.