Orwelli cenzúra a hongkongi tankönyvek kivonása a forgalomból, mondta az amerikai külügyminiszter


Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra reagált, hogy a hongkongi kormányzat hétfőn elrendelte azon könyvek kivonását az iskolákból, amelyek álláspontja szerint sértik a pekingi parlament által a múlt héten elfogadott, új nemzetbiztonsági törvényt.

“Még alig száradt meg a tinta az elnyomó nemzetbiztonsági törvényen, de a helyi hatóságok – egy orwelli cselekedettel – máris létrehoztak egy nemzetbiztonsági irodát, megkezdték a KKP-t (Kínai Kommunista Pártot) bíráló könyvek kivonását a könyvtárak polcairól, betiltják a politikai jelszavakat, és most azt kérik az iskoláktól, hogy vezessenek be cenzúrát”. fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója.

Az amerikai politikus azt hangsúlyozta, hogy a Kínai Kommunista Párt folytatja “a szabad Hongkong szétrombolását”.

Az 1997-ben Kínához visszakerült volt brit gyarmat kormányzata hétfőn arra kért fel valamennyi iskolát, hogy vizsgálják át a pedagógiai anyagokat, beleértve a tankönyveket is. Amennyiben azok tartalma finoman fogalmazva elavult, vagy pedig az új nemzetbiztonsági törvény rendelkezéseinek ellent mond, vonják ki a forgalomból.  Az amerikai kongresszus a múlt csütörtökön fogadott el egy törvényt, amely kilátásba helyezi azoknak a kínai felelős tisztségviselőknek a szankcionálását, akik a gyakorlatban megvalósítják az amerikai álláspont szerint Hongkong-ellenes új nemzetbiztonsági törvény rendelkezéseit.

Forrás: MTI-Járai Judit 

Kapcsolódó cikkeink:

Kínában már akkor is letiltanak, ha nem tetszik a fejed

Már egy kínai egyetemi vizsga tárgya a Bitcoin és a blokklánc

A kínai kommunista pártiskola kriptovalutákról adott ki könyvet

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.