Összeomlóban a teljes afgán bankszektor, nincs pénz az országban

Az afgán helyzet továbbra is kritikus, a tálibok hatalomátvétele és az amerikai kivonulás pedig a halálesetek növekvő száma mellett a gazdasági problémákat is felerősítette az országban. Az amerikaiak a központi bank $10 milliárdnyi pénzügyi eszközhöz való hozzáférést blokkolják jelenleg; a nemzetközi segélyeket befagyasztották. A helyi jelentések szerint lassan elfogy a pénz az afgán bankszektor intézményeiben és a háztartásokban.

Ha kinyitnak a helyi bankok, káosz lehet az afgán bankszektor pénzhiánya miatt

Az afgán háború, amely a több mint 20 évével a leghosszabb amerikai hadiakcióvá nőtte ki magát, idén véget ért, és nagyon hamar kritikus helyzetbe sodorta az országot, mostanra a pénzügyi szektort is elérve. A tálib hatalomátvételt követően az amerikaiak csaknem 10 milliárd dollárnyi pénzeszközhöz való hozzáférést blokkoltak, melyet az afgán központi bank az USA-ban tárolt. Az ország bankrendszere az összeomlás szélére került.

Az afgán központi bank egyik alkalmazottja anonimitást kérve beszélt a CNN hírportálnak a helyzetről. „Senkinek nincs pénze” – mondta. Hozzátette azt is, hogy sok család már a mindennapi életéhez szükséges termékeket sem tudja megvásárolni. „Egy reménytelen jövő felé mozdulunk előre.”

Az afgán gazdaság nagy mértékben függ a külföldi valutáktól és a nemzetközi segélyektől – olyannyira, hogy a World Bank szerint a költségvetésnek csaknem 75%-t teszik ki ezek. A pénzforrásokat azonban a kabuli hatalomátvételt követően elzárták a nemzetközi szervezetek. Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) $450 milliós segélyt tart vissza jelenleg, amelyet a múlt hét folyamán kellett volna kiutalniuk. Párhuzamosan a Világbank is befagyasztotta afgán segélyforrásait.

Az afgán bankok jelenleg még zárva vannak, annak ellenére, hogy a tálibok már felszólították őket az újranyitásra. A központi bank informátora szerint azonban egyszerűen elfogyott a pénz ezekből a bankokból, a nyitás után pedig teljes káosz alakulhat ki. A helyzetet tovább rontja, hogy jelenleg az afgán háztartások 47%-a él szegénységben a Világbank jelentései szerint. Ez a szám nagyon hamar még magasabbra kúszhat.

A növekvő pénzügyi krízis újabb kihívást jelenthet a tálibok számára. Ha meggyengül a hatalmuk, az esélyt adhat többek között az Iszlám Államnak, hogy tovább destabilizálják a régió helyzetét. Ajmal Ahmady, aki a hatalomátvétel előtt a központi bankot vezette, az országból való elmenekülése előtt a CNN-nek nyilatkozott a várható helyzetről. Ő szintén a gazdasági nehézségekre, a pénzhiányra, az inflációra és a menekültek növekvő számára hívta fel a nemzetközi közösség figyelmét – jelenleg minimális sikerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük