Összeomlott a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője Kínában

A napokban szaladt végig először az amerikai sajtóban, majd a világ több hírügynökségén is a hír, amely szerint az Evergrande, az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő a fizetésképtelenség szélére sodródott. Kedden azzal kezdődött a történet, hogy maga a cég jelentette be, hogy eladásainak jelentős csökkenésére számít az év hátralévő részében. Ez pedig komoly nyomás alá helyezi likviditási helyzetét. Szerdán már arról szólt a fáma az amerikai médiában, hogy a kínai lakhatási minisztérium már tájékoztatta is a kínai bankokat. Közölte velük, hogy az Evergrande nem lesz képes fizetni hiteleinek szeptember 20-án esedékes kamatait.

A feldühödött befektetők megrohanták az Evergrande székházát

És bár sokan cikkeztek arról, hogy milyen hatással lehet a világgazdaságra az Evergrande helyzete, azért tegyük hozzá, hogy egy ingatlanfejlesztőről, nem bankról van szó. Továbbá pénteken a kínai központi bank százmilliárd jüannyi likviditást pumpált a bankrendszerbe, a hatások ellensúlyozására. Viszont a kisbefektetőket ez nem vigasztalja. Nem csoda, hogy a közösségi médiában tucatszám mennek az olyan posztok, amelyekből kiderül, hogy egyes befektetők túszul ejtették a cég vezetőit a központi irodaházban. Közel 70 ezer kisbefektető veszítette el sok esetben egész életének megtakarítását. Pedig ők csak hittek az Evergrande által ígért éves, több mint 10%-ot meghaladó profit ígéretének. Az Evergrande kötelezettségeinek mértéke meghaladja a 410 milliárd amerikai dollárt és komoly felháborodást okozott, amikor a héten bejelentették, hogy 40 milliárd jüannyi tartozást késve tudnak csak fizetni.

Ha hitelesek a Bloomberg értesülései, akkor a készpénzállomány fenntartása érdekében az Evergrande szeptember 30-án aukciót fog tartani azon befektetőknek, akik hajlandóak ingatlant elfogadni készpénz helyett. A világ leginkább eladósodott ingatlanfejlesztője kedvezményes áron szeretne ingatlant felajánlani a befektetők számára a tartozásai fejében. Viszont nem igazán tetszik ez a javaslat sokaknak, nem csoda, hogy közel 100-en elfoglalták az Evergrande központját nemrég. Az ingatlanbefektetőnek 223 városban több mint 700 projektje van, többségük egyébként a leginkább elmaradott régiókban. Az ígéretek szerint csak június végén 1,4 millió lakást kellett volna átadniuk, viszont az építkezések is leálltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük