Összerakható elektromos autó születhet az Ikea és a Renault együttműködésével

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hajlandó lennél saját magad összeszerelni egy elektromos autót csak azért, hogy pénzt takaríts meg? Egy olyan világban, ahol az autók egyre nagyobb funkcionalitással rendelkeznek és egyre összetettebbé válnak, az árak ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkednek, ami a kevésbé tehetős emberek számára komoly fejtörést okoz. Egy fiatal amerikai tervező – Ryan Schlotthauer, aki korábban a Cadillacnek dolgozott – úgy döntött, hogy az Ikea svéd bútoráruház koncepcióját követve forradalmasítja az autók világát, mint ahogyan azt az Ikea tette a belsőépítészettel.

Ennek eredményeként született meg a Höga, az első elektromos autó, melyet otthon kell összerakni úgy, mint egy Legót. Az Ikea gyártási, csomagolási és forgalmazási hálózatát a Renault elektromos mobilitási technológiájával kombinálva egy valódi autót tervezett, amely teljesen elektromos, és a garázsban 374 darabból összeszerelhető.

“A projekt lényege az volt, hogy olyan járművet hozzunk létre, amely kevesebbe kerül, mint egy használt autó. Olyasmit akartam készíteni, ami egyszerű és megfizethető azok számára is, akik nem engedhetnek meg maguknak egy luxusautót. Azért választottam az Ikeát és a Renault-t, mert tökéletesen illeszkednek egymáshoz: mindkét vállalat a termékei fenntarthatóságára helyezi a hangsúlyt, és a tömegpiacot célozza meg” – mondta Schlotthauer a GQ-nak.

A két márka filozófiájához hűen a kreatív tervező egy fenntartható, gazdaságos és “megújuló” autót hozott létre, hiszen egy moduláris projektről van szó, amelyet egy szerszámkészlet segítségével könnyen össze lehet rakni. A Höga – ami svédül azt jelenti, hogy “magas” – 2,3 méter hosszú és 1,8 méter magas; négy kereke van, és hagyományos karosszériaelemekből készült.

Hogy mennyibe kerülne az Ikea és a Renault kötelékéből született autó? A járművet 5300 euró körüli áron lehetne forgalomba hozni, így elektromos alternatívaként érdemes megfontolni azok számára, akik a városban közlekednek, és egy kis, kompakt autóra van szükségük. Persze ehhez a Höga autónak át kellene mennie a szigorú biztonsági teszteken, amelyeken a forgalomba kerülés előtt minden kocsinak teljesítenie kell az előírt követelményeket. Habár ezekről beszélni elég korai, azért jó a jövő autójáról ábrándozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.