Öt bártulajdonost tartóztattak le, mert nem követték nyomon a WiFi-jüket használó klienseiket

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A franciaországi Grenoble városában öt bártulajdonost tartóztatott le a rendőrség, mert a vendéglátó egységeik nyilvános WiFi-t kínáltak a klienseiknek, nyomkövetési naplót azonban nem vezettek az arra csatlakozókról.

Abszurd vádak miatt kattant a bilincs öt francia bártulajdonos csuklóján. A hatóságok azért tartoztatták le őket, mert a bárjaikban ingyenes WiFi szolgáltatást kínáltak az ott italozó vendégeknek, a kliensek után azonban nem kémkedtek. A francia bűnüldözési szervek szerint egy, már 2006-ban hatályba lépett adatvédelmi törvényt szegtek meg a vendéglátóhelyek tulajdonosai. Franciaországban minden nyilvános WiFi-t kínáló létesítménynek naplót kell ugyanis vezetnie. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy mindenki, aki elsődleges vagy másodlagos szakmai tevékenységek vonatkozásában olyan kapcsolatot kínál a nyilvánosság számára, amely lehetővé teszi az online kommunikációt hálózati hozzáférés útján, beleértve az ingyenesen biztosított WiFi elérhetőséget is, naplóznia kell a rácsatlakozott felhasználók tevékenységét.

Börtön és pénzbírság is járhat

A törvényt sértő kávézók, éttermek, bárok tulajdonosaira akár 1 év börtön és 75 ezer eurós pénzbüntetés is várhat, míg a cégeik 375 ezer eurós bírságot is fizethetnek, amennyiben megszegik ezt az elképesztő szabályt. A BFM Business francia hírportál értesülései szerint a WiFi-kapcsolatot már a szállodák többségétől kezdve a repülőtereken át minden nyilvános helyen naplózzák, ahol akár ingyenes, akár fizetős WiFi-t biztosítanak. A letartóztatott bártulajdonosok azonban azt állították, hogy nem tudtak a törvény létezéséről. Tragikomikus a szituációban az is, hogy az Umih nevű szervezet, mely a francia szállodáknak és vendéglátóhelyeknek kínál képzést, meg sem említette a törvényt. Az egyik bártulajdonos azt nyilatkozta, hogy “senki, még az Umih szakértői sem mondták soha, hogy naplózni kell az internetre csatlakozó felhasználókat, pedig a szervezet tartja a működési engedélyhez szükséges kötelező kurzusokat is.”

Az Umih elismerte, hogy a törvény ismerete nem része a képzésnek. A szervezet azonban közölte, hogy a követelményről a hírlevelekben már írtak. Akár tisztában vannak az éttermek a törvényekkel, akár nem, ez nem változtat azon a tényen, hogy a francia kormány megsérti az emberek magánéletét. Ezek után jobb kerülni a nyilvános WiFi-t vagy VPN-t kell használni.

További érdekes cikkeink:

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.