Parancsra állami szülési program indulhat, hiszen kell az olcsó munkaerő

Be kell fejezni a születésszabályozást Kínában, hiszen a következő évtizedekben elfogyhat a munkaerő, ezzel pedig az ázsiai ország lemarad az Egyesült Államokkal folytatott állandó gazdasági versenyben, írta a Kínai Népbank egyik jelentésében.

Kína és az Egyesült Államok között már ősidők óta elképesztő mértékű verseny zajlik, hiszen mindkét szuperhatalom a világ ura akar lenni. A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból egyértelműen Kína jött ki szerencsésen, de a kínai nemzeti banknak számító Népbank most arra figyelmeztet, hogy néhány évtizeden belül az ország hátrányba kerülhet, hiszen drasztikusan lecsökken a munkaképes állampolgárok száma, ezzel pedig visszaeshet a termelés, illetve a gazdasági növekedés is.

A bank azt javasolja Pekingnek, hogy vegye figyelembe az országban folyamatosan csökkenő születési rátát és a lakosság elöregedését. A Kínai Népbank ezen a héten közzétett kutatása azt sugallja, hogy az ország fő gazdasági riválisának számító USA-ban nincs ilyen probléma, hiszen a születés megcsappanása ellenére a tömeges bevándorlással nem változik a munkaképes lakosság aránya.

Az ENSZ előrejelzései is azt mutatják, hogy a következő három évtizedben Kína népessége mintegy 32 millió emberrel csökken, míg az USA-ban 2050-re 50 millió emberrel lesz több. Emellett a kínai kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a kínai munkaerőpiac zsugorodik, míg az amerikai bővül, mivel Kínával ellentétben az Egyesült Államokba rengeteg képzett munkaerő érkezik külföldről.

Kína lakossága várhatóan 2030-ra eléri a 1,46 milliárd embert, de 2050-re lecsökkenhet, miközben az idős emberek aránya egyre nagyobb lesz. Nemcsak az USA a legfőbb mumusa a kínai kutatóknak, de India is, mely a szakértők szerint hamarosan sokkal több munkaképes állampolgárral fog rendelkezni, mint Kína.

Szülni kell nincs mese

A jelentés szerzői arra kérik a kínai kormányt, hogy villámgyorsan változtasson a családtervezési politikán. „Pekingnek teljes mértékben szabaddá kell tenni a szülést és ha lehet legalább három gyermek születését kell ösztönzni.”

A kutatás külön kiemelte a nőket. A központi bank úgy véli, hogy a nők számára “jó reproduktív környezetet kell teremteni”, javítva az egészségügyi ellátás és az oktatás minőségét.

A világ egyik legnépesebb nemzete évtizedek óta korlátozza a gyermekvállalást. A korábbi egy család-egy gyermek politika ma már nem érvényes, hiszen két gyermeke is lehet egy párnak, de a Kínai Népbank szerint ennyi nem elegendő. Idén a közbiztonsági minisztérium kiadott egy jelentést, amely szerint az újszülöttek száma az országban 2020-ban 15%-kal esett vissza a pandémia és a növekvő gazdasági bizonytalanság miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük