Perlik a kiadók a digitális emlékek tárhelyét

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Beperelték New Yorkban az Internet Archive történelmi archívumot amiért állítólag az “Open Library” szolgáltatása szerzői jogokat sért.

Az oldal májusban hozta létre a szolgáltatást a koronavírus miatti korlátozások enyhítése érdekében azoknak, akik nem tudnak könyvtárakban, könyvesboltokban irodalomhoz jutni. A sokszor szkennelt formátumban feltöltött digitális könyveket nem vette jó néven a Hachette, HarperCollins, Penguin Random House és Wiley kiadók és szándékos szerzői jogsértésre hivatkozva perlik az oldalt.

Az Open Library több mint egymillió könyvet tartalmaz 3 könyvtárból, áll a perdokumentumban.

“A kalózkodás sajnálatos fennállásával összhangban az IA szerzői jogsértése szándékos és szisztematikus: a szerzői jogok alapján változatlan formában művek millióinak tükörképmásolatait készíti, amelyre nincs joga, és azokat teljes egészében ingyenesen elérhetővé teszik a nyilvánosság számára olvasás céljából, beleértve nagyszámú, jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható könyvet is”– állítja a dokumentumban a pertársaság.

A dokumentum azt is felrója az Internet Archive oldal üzemeltetőinek, hogy az Open Library program megnevezés félrevezető és tévesen használja a könyvtár kifejezést mivel valójában egy kereskedelmi célú vállalkozás. A vád szerint az Internet Archive támogatókon keresztül és bevételek formájában 100 millió dollárra tett szert.

Az Internet Archive alapítója, Brewster Kahle szerint: “Könyvtárként az Internet Archive könyveket kap és kölcsönöz ki, mintha egy könyvtár lenne. Ez támogatást jelent a kiadóknak, szerzőknek és az olvasóknak egyaránt. A kiadók a könyvtárakkal szemben is keresetet kellene hogy indítsanak könyvek kikölcsönzése miatt — ez esetben a védett digitalizált verziók miatt, mialatt az iskolák és könyvtárak zárva tartanak — senkinek sem áll érdekében.”

Kapcsolódó:

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.