Perlik a kiadók a digitális emlékek tárhelyét

  • 7
  •  
  •  

Beperelték New Yorkban az Internet Archive történelmi archívumot amiért állítólag az “Open Library” szolgáltatása szerzői jogokat sért.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

Az oldal májusban hozta létre a szolgáltatást a koronavírus miatti korlátozások enyhítése érdekében azoknak, akik nem tudnak könyvtárakban, könyvesboltokban irodalomhoz jutni. A sokszor szkennelt formátumban feltöltött digitális könyveket nem vette jó néven a Hachette, HarperCollins, Penguin Random House és Wiley kiadók és szándékos szerzői jogsértésre hivatkozva perlik az oldalt.

Az Open Library több mint egymillió könyvet tartalmaz 3 könyvtárból, áll a perdokumentumban.

“A kalózkodás sajnálatos fennállásával összhangban az IA szerzői jogsértése szándékos és szisztematikus: a szerzői jogok alapján változatlan formában művek millióinak tükörképmásolatait készíti, amelyre nincs joga, és azokat teljes egészében ingyenesen elérhetővé teszik a nyilvánosság számára olvasás céljából, beleértve nagyszámú, jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható könyvet is”– állítja a dokumentumban a pertársaság.

A dokumentum azt is felrója az Internet Archive oldal üzemeltetőinek, hogy az Open Library program megnevezés félrevezető és tévesen használja a könyvtár kifejezést mivel valójában egy kereskedelmi célú vállalkozás. A vád szerint az Internet Archive támogatókon keresztül és bevételek formájában 100 millió dollárra tett szert.

Az Internet Archive alapítója, Brewster Kahle szerint: “Könyvtárként az Internet Archive könyveket kap és kölcsönöz ki, mintha egy könyvtár lenne. Ez támogatást jelent a kiadóknak, szerzőknek és az olvasóknak egyaránt. A kiadók a könyvtárakkal szemben is keresetet kellene hogy indítsanak könyvek kikölcsönzése miatt — ez esetben a védett digitalizált verziók miatt, mialatt az iskolák és könyvtárak zárva tartanak — senkinek sem áll érdekében.”

Kapcsolódó:

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.