Pesti albérletkeresés egyetemistáknak: hogyan válik az álomlakás rémálommá

Bár az egyetemi ponthatárok csak ma jönnek ki, egy titkot elárulok: én jó két hónapja már lakáskeresési lázban égek. Mostanra pedig nem csak a hajamat téptem ki a kereséstől, de a pesti lakáshelyzetről is egészen átfogó képem alakult ki. Így akit elsőkézből érdekel az, hogy 2020-ban a vírushelyzet után/közepén/előtt/ki tudja mikor, milyen érzés Pesten albérlet után vadászni, azt most lakásnézőre invitálom. Pezsgőt szívesen töltök mindenkinek bejövetelkor, de remélem a saját poharaitokat hoztátok – azt még nem sikerült beszerezni az IKEA-ból.

Albérlet Pesten: az álomlakás nem létezik, a kompromisszum pedig alapvető

Vallomással kell kezdenem ezt a cikket: jó alföldi gyerekként én mindig is pesti gangos házban akartam lakni. Most szeptembertől pedig úgy tűnt, össze is áll végre az álom. Négy év koli után itt volt az ideje a lakásnak, megvolt a kaucióra gyűjtött pénz, megvolt a két legjobb barát, akikkel mehetett a költözés. És megvolt a gondosan kialakított kritériumrendszerünk is: legyen benne három külön nyíló szoba, metróközeli legyen (és ne kint valahol a halálban), jöhessen a kutya, ne legyen túl drága (fejenként a 80 ezret szabtuk meg mindennel együtt), és ha még egy erkély is lenne a reggeli kávézáshoz, az már csak hab lenne a tortán.

Aztán úgy egy hónap múlva megváltoztak a dolgok: jó, tudod mit, én elalszok egy félig elkerített részen, egy kicsit lehet kint a halálban (szeretünk mi buszozni, ugye?), a kutyát anyámék még ellátják egy évig biztosan, az erkély tök felesleges, és végülis a félvesémet is biztos megveszi valaki, ha ennél sokkal drágább lesz az albérlet, nem?

Pesti albérlet- és lakáskeresés egyetemistáknak: hogyan válik az álomlakás rémálommá

Spoiler veszély: ennyire végül nem lett rossz a helyzet (mindkét vesém megvan még), ugyanis két hónap, számtalan tulaj és ingatlanos felhívása, és végtelennek tűnő lakások megtekintése után meglett az albérlet Pesten – ganggal meg kutyával meg metróval és még külön szobával is. Azonban azoknak, akik a ma kiderülő ponthatárokat követően kezdik el vadászni álomotthonukat, nem lesz két hónapjuk már erre a szenvedéstörténetre. Nektek gyűjtöttem most össze azokat a potenciális problémákat (és néha még megoldásokat is), amikbe könnyen és valószínűleg bele is fogtok futni.

Hol talál az ember lakást?

Tapasztalataim alapján az ember három fő forrásból találhatja meg (rém)álmai lakását: 1) valaki vett neki egy lakást, vagy valami ismerős albérletébe mehet, 2) a Facebookos albérlet csoportokat böngészed egésznap, 3) a klasszikus albérletes-ingatlanos oldalakon vadászol.

Az első opcióról nem nagyon tudok beszélni, de nem is hiszem, hogy kellene – a másik kettő azonban már összetettebb dolog. A Facebookos hirdetések (bár remek platformot adnak arra, hogy tulajtól találj lakást, és ne ingatlanoson keresztül kelljen bajlódni; és sokszor tényleg jó áron láthatsz ajánlatokat) teljesen „aki kapja, marja” alapon működnek. Egy-egy jobb lakás garantáltan tíz percen belül annyi lájkot és érdeklődést kap, hogy azzal jobb is, ha nem fájdítod a szívedet. Ami viszont azt is jelenti, hogy folyamatosan ott kell ülnöd, és nézned a posztokat. Ja, hogy dolgozol, és ilyenre nem érsz rá? Az baj.

A másik persze az ingatlanos oldalak, ahol azért nagy eséllyel drágább lakásokba is bele lehet futni (van bőven megfizethető is), viszont itt legalább a keresés is sokkal működőképesebb (lehet szűrni, kerület, szobaszám, ár alapján, ami a FB csoportokban lehetetlen). Persze, itt is játszik a gyorsaság, a jó lakásokra nagyon hamar lecsapnak és garantáltan el fogsz „veszteni” egy párat más érdeklődők miatt.

Mennyi egy albérlet ma Pesten?

Szeretnék pontos összeget mondani az albérletek áráról, csak lehetetlen – nyilván attól függ mik az igényeid és a szükségleteid. Azonban arra mindenki készüljön fel, hogy bár tavasszal elkezdtek a vírus hatására csökkeni az árak, ezek mostanra sok esetben vissza is kúsztak – bár sok szakértő szerint az átlagárak csökkenést mutatnak a tavalyihoz képest. Azonban az ELTE például már bejelentette a kollégiumi férőhelyek csökkentését, így ott garantáltan többszáz hallgatónak kell majd a lakást választania a koli helyett, a kereslet növekedése pedig már egyértelműen látszik a piacon. Az egyik ingatlanos, akivel kapcsolatban voltunk július elején, azt mondta, hogy ilyen magas kereslet csak augusztusban, jóval a ponthatárok kihirdetése után szokott lenni.

Jó hír persze az, hogy azért sok Airbnb-s lakás Pesten átállt a hosszabb távú kiadásra, így ezek is ellepték a piacot. Ez garantáltan segít a megnövekedett keresleten, azonban ezeknek sok része még így is csak félévre kiadók; nyilván abban reménykednek a tulajok, hogy visszaáll a turizmus egy fél éven belül a korábbi szint közelébe. (Ez lehet sok leendő egyetemistának megfelelő ajánlat – én személy szerint nem szeretnék félévente átcuccolni egy másik helyre, bár lehet erre nem is kerül sor a belengetett Airbnb korlátozások mellett a fővárosban.)

Pesti albérlet- és lakáskeresés egyetemistáknak: hogyan válik az álomlakás rémálommá

Annyi azonban biztos, hogy aki eddig koliban lakott, és most lakásba megy át, annak a kiadásai erősen meg fognak ugrani. (Még ha az ELTE-ről is jön, ahol állítólag sok esetben 20-40 ezres lakástámogatást adnak). Az ingatlan.com-ot gyorsan végigböngészve még a „csak szoba” ajánlatok is nagyrészt 50-60 ezer forint környékén kezdődnek. Ez a 10-20 ezres kolidíjhoz képest azért jelentős ugrás.

Egyéb bajok, csak hogy még izgalmasabb legyen

És bár eddig úgy tűnik, hogy csak panaszkodok a lakáskeresés nehézségeiről (igen, Z generációs fiatal vagyok, aki lusta és naiv, hallottam már), a bajok nem itt végződnek sajnos. Az egyetemek ugyanis semmilyen konkrét információval nem rendelkeznek arról, hogy szeptemberben pontosan hogyan is fog zajlani az oktatás. Az esély a vírus második hullámára nem elhanyagolható, és az egyetemek bezárása a tavaszi intézkedések során is az egyik első lépés volt: ősszel esélyes, hogy zárt kapuk várják majd a diákokat. Akkor viszont honnan tudjuk, hogy kell-e egyáltalán albérlet Pesten? De ha meg elindul az egyetem, akkor honnan lesz lakásunk?

A legtöbb helyen egy évre kell aláírni a bérleti szerződést – de mi van akkor, ha én aláírok egy évre, majd az egyetemem beközli, hogy egyáltalán nem is tartanak órákat?

És hogy azért egy kis gyakorlati jótanácsot is adjak a leendő egyetemistáknak, és ne csak ijesztgessem azokat, akik most kezdik az albérletkeresést Pesten: Minden esetben kérjetek számlákat a rezsiről, hogy tényleg pontos adatokkal kalkuláljatok. Olvassátok el az egész szerződést, amit aláírtok, és kérjetek módosítást, ha valami nagyon nincs rendben. Érdeklődjetek a szomszédokról, ha lehet, mert a rosszszomszédi viszony sok bajt okozhat. És minden apróságot kérdezzetek meg a tulajtól/ingatlanostól – inkább nézzen hülyének, de legalább tudjatok mindent.

Végezetül pedig: azért ne aggódjátok túl a dolgot, meglesz az albérlet Pesten, maximum egy kicsit szenvedősen – aztán majd tali a lakásavatón. Meg aztán remélhetőleg az egyetemen is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük