Pillanatok alatt megsemmisítheti Kínát az USA hiperszonikus rakétája

Az amerikai hadsereg több évnyi hallgatás után nyilvánosságra hozta a hiperszonikus rakétájának (LRHW) hatótávolságát – nem fog örülni Kína, ha megszállja Tajvant.

Már több mint egy hónapja, hogy Kína katonai gyakorlatokat hajtott végre a Tajvani-szoros térségében. A kommunista ország vadászgépekkel üzent Amerikának és Japánnak mégpedig azt, hogy pillanatok alatt több oldalról is képes bekeríteni a szigetet. De vajon miként reagálna a manőverre az Amerikai Egyesült Államok?

Kétféle forgatókönyvet tudunk elképzelni arra az esetre, ha Kína megszállná Tajvant. Az egyik esetben az USA szövetségesei hagyják, hogy területeiken keresztül folyjon a háború, így az amerikai hadsereg hiperszonikus rakétája valamivel egyszerűbben és gyorsabban tudna csapást mérni Kínára. Ezzel szemben egy másik forgatókönyvben, ahol a szövetséges országok nem hajlandóak engedni, hogy az amerikai hadsereg egységei területeiket használják, az USA egyszerűen Guam-ból lőné ki fegyverét. Összeségében tehát, így vagy úgy, szövetségesekkel vagy nélkülük, az amerikai hadsereg által kifejlesztett csapásmérő eszköz mindkét esetben földet érne Kínában. A hadsereg nyilatkozatából ugyanis kiderült, hogy

a nagy hatótsávoltságú hiperszonikus fegyver 2775 kilométernél nagyobb távolság megtételére is képes”.

Vajon miért titkolták ennyi ideig?

Az amerikai hadsereg rakétáinak hatótávolsága mérföldben mérve
Az amerikai hadsereg rakétáinak hatótávolsága mérföldben mérve

Az LRHW rakétarendszer egy rakétahajóműből áll, melynek tetején található a robbanófej. Kilövése után a rakéta hiperszonikus sebességgel halad célpontja felé, és könnyedén megsemmisítheti a világ legfejlettebb rakétavédelmi pajzsát is. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy az amerikai hadsereg ilyen sokáig tartotta titokba az LRHW hatótávolságát. Kína mindeközben már eszeveszetten fejleszti hiperszonikus fegyverrendszereit, ami szakértők szerint arra utal, hogy Peking egyre csak közelebb jár az esetleges Tajvan inváziójának kivitelezéséhez.

A kommunista ország mindenáron próbálja eltörölni az Egyesült Államok nagyhatalmi pozícióját. A digitális jüantól kezdve, egészen a haderőben rendszeresített új technológiák alkalmazásáig, szinte bármit bevetne célja elérése érdekében. Nemrégiben Phil Davidson, aki a Kína közvetlen érdekkörébe tartozó területein állomásozó amerikai haderők főparancsnoka elmondta, hogy Kína „egyre fenyegetőbb” katonai manővereket hajt végre, és a következő hat évben meglehet, hogy az állam erőszakkal irányítása alá fogja vonni Tajvant. Az Egyesült Államoknak is lépnie kell – vajon felhasználná hiperszonikus rakétáját, ha arra kerülne sor? Mit rejteget a világ legnagyobb titkos hadserege a Pentagon ügynökeivel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.