Régészek egy újabb darabját találták meg a híres Halottak Könyvének

Régészek egy csoportja nemrégiben bejelentette, hogy a Kairótól 30 km-re lévő Szakkarában tavaly megtalált papirusztekercs valóban a Halottak Könyvének szövegét tartalmazza. A lelet érdekessége, hogy a kutatók egy évszázad után most előszőr bukkantak rá egy teljes tekercsre. A vazíri papirusz nevet viselő darabot jelenleg tudósok fordítják arab nyelvre, hogy többet tudjanak meg az ókori egyiptomi kultúráról.

Sokak számára a filmekből ismert Halottak Könyvéről az jut eszükbe, hogy az írás a megátkozott egyiptomi pap, Imhotep feltámasztására készült, aki a világot akarja uralma alá hajtani. A valóság azonban teljesen máshogy fest. A Halottak Könyve temetkezési szövegek és varázsigék gyűjteménye volt a másvilági utazás megsegítésére, és nem pedig a holtak feltámasztására.

Az évszázadok során a könyvnek több változata is elkészült, és a benne lévő varázsigék is aszerint íródtak, hogy kinek szerettek volna segíteni az alvilági utazásuk során. Így a változatok sokszor a királyi családok tagjai, vagy a társadalom magas rangú személyeinek igényeihez igazodtak. Eredetileg tárgyakra festették és a sírkamrák falára írták. Idővel képekkel is díszítették a szövegeket, majd pedig papirusztekercseket használtak a megőrzésükre.

A tavalyi évben Szakkarában feltárt szarkofágok. Forrás: egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztérium.

A szakkarai nekropolisz az ókori egyiptomi főváros, Memphisz szolgálatában állt, és számos piramis díszíti a helyet, mint például Dzsószer fáraó lépcsős piramisa. Az évek során a régészek számos új sírt, leletet és múmiát fedeztek fel az ásatások során, és még mindig éri őket váratlan meglepetés.

A vazíri papirusz megtalálása még 2022 márciusára nyúlik vissza, mikor több száz ókori sírt tártak fel. Ennek eredményeként a régészeknek 250 koporsót, 150 bronztárgyat és egyéb ókori leletet sikerült megtalálniuk. A feltárt tárgyak a kutatók szerint Kr. e. 500 környékéről származhatnak. Az egyik koporsóban találtak rá a papiruszra, amiről most derült ki, hogy a Halottak Könyvének részleteit tartalmazza. A sikeresen helyreállított, 16 méter hosszú műtárgyat a Nagy Egyiptomi Múzeumban állítják ki a közönség számára.