Régészek feltárták a 3000 éves elveszett aranyvárost Egyiptomban

Egyiptomban a régészek feltárták a 3000 évvel ezelőtt épített elveszett aranyvárost. Ez Tutanhamon fáraó sírjának feltárása óta a második legjelentősebb régészeti felfedezés.

Megtalálták az elveszett aranyvárost

A régészeknek egy olyan 3000 éves várost sikerült feltárniuk, amelyet sokan csak az elveszett aranyváros néven ismernek. A város Egyiptom déli részén, a Nílus folyó keleti partján található. A z ásatásokban résztvevő csapat elárulta a CBS News hírportálnak, hogy az egyiptomi missziót Dr. Zahi Hawass vezette és a várost tulajdonképpen maga alá temette a homok. A várost 3000 évvel ezelőtt építették III. Amenhotep uralkodása alatt, és még Tutanhamon és Ay is használta.

Az ásatások még 2020 szeptemberében kezdődtek meg Luxor városának közelében a III. Ramszesz és III. Amenhotep temploma közötti területen. Pár héten belül a régészek legnagyobb meglepetésére iszap téglákat találtak, amelyek az elveszett aranyváros részét képezték.

Nagy jelentőségű felfedezésről van szó

A felfedezés jelentőségét semmi sem támasztja alá jobban, mint hogy Hawass szerint a valaha talált egyik legnagyobb ókori várost tárták fel Egyiptomban. Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológiai tanszékének professzora pedig egyenesen úgy nyilatkozott a felfedezéssel kapcsolatban, hogy “az elveszett város feltárása a második legjelentősebb régészeti felfedezés Tutanhamon sírja óta”.

Az elveszett aranyváros felfedezése által mindannyian betekintést nyerhetünk az ókori egyiptomiak életébe, ugyanis a hónapokig tartó ásatások során egy komplett pékséget is találtak kemencékkel és tárolóedényekkel. Emellett különböző adminisztrációs épületekre és lakónegyedekre is bukkantak. A feltárt város viszonylag jó állapotban fennmaradt, sok ép falat és használati tárgyakat is találtak a régészek. Így a talált tárgyak között voltak kerámia edények, ékszerek, amulettek, sőt még III. Amenhotep fáraó pecsétjével ellátott téglák is.

A régészek továbbra is folytatni fogják az ásatásokat. Hawass elárulta, hogy a csapat célja, hogy olyan érintetlen sírokat tárjanak fel, amelyek kincsekkel vannak tele. Az továbbra is kérdés, hogy mi vezetett a város pusztulásához, de lehet a további ásatások során erre is választ kaphatunk.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.