Rejtélyes dokumentumokból kiderült, Kína a globális internetet ellenőrizné

Nemrégiben kiszivárgott egy belső kormányzati dokumentum, mely szerint Hszi Csin-ping kínai elnök személyesen utasította az ország kommunista rendszerért arra, hogy minden erejét a globális internet ellenőrzésére összpontosítsa. Mindez pedig az Egyesült Államok elég komoly befolyásos szerepe ellen irányul, mely – mint kiderült – Kína legfőbb „stratégiai fókuszpontja, az internet irányításának hatalma” útjában áll.

A dokumentum szerint a Kínai Kommunista Párt (későbbiekben: KKP) ellenőrzése alá kívánja vonni a globális internet minden tartalmát A-tól Z-ig. Ezzel együtt a rezsim gond nélkül hatalmat gyakorolhatna a világhálón. Kiderült továbbá az is, hogy az elnök utasítása szerint az államnak magas szintű „technológiát kell alkalmaznia az internet irányítására” annak érdekében, hogy teljes sikert érjen el az online ökoszisztéma minden részén. Összességében tehát mindez magyarázatot adhat Peking kemény internet-szabályozási politikájára, melyben többször az internet saját autoriter változatát kívánja a világ mintájaként feltűntetni és népszerűsíteni.

Az elnök egyébként már 2016 áprilisában is tett egy hasonló megjegyzést, melyben bejelentette, hogy az internet ellenőrzéséért folytatott „küzdelemben” a KKP már nem csak a védelemre, de már a „támadásra” is összpontosít. Sikeresen megépítve tehát a világ legszéleskörűbb és legfejletteb online megfigyelő apparátusát, mely a Nagy Tűzfal néven ismert, a KKP most már kifelé kacsingat, és a nyugat által felállított értékekkel kíván szembe kerülni.

Ahelyett pedig, hogy a szabad információáramlást prioritásként kezelje, a KKP rendszere arra összpontosít, hogy az államnak lehetővé tegye az internetes adatok cenzúrázását, kémlelését és ellenőrzését. Céljaik megvalósítása érdekében pedig Hszi kihangsúlyozta, hogy „fel kell készülni az Egyesült Államokkal folytatott kemény háború küzdelmeire”, és a rezsimnek fel kell használnia az amerikai vállalatokat a cél kivitelezésére. Továbbá utasította a rendszert arra is, hogy fokozza az együttműködést Európával, a fejlődő országokkal és a pekingi Új Selyemút globális infrastrukturális tervben szereplő tagállamokkal annak érdekében, hogy „stratégiai egyensúlyt” teremtsen az USA ellen.

A háromágú stratégia

A kínai elnök elrendelte, hogy a rezsim három „kritikus” területre összpontosítson a globális internet ellenőrzése érdekében. Először is, a dokumentum szerint, Pekingnek képesnek kell lennie nemzetközi rendszert irányító „szabályok felállítására”. Másodszor, a globális internetes szervezeteken belül fontos pozíciókba kell telepíteni a KKP helyetteseit. Harmadszor pedig, a rendszernek meg kell szereznie az irányítást az internet alapját képező infrastruktúra felett.

Gary Miliefsky kiberbiztonsági szakértő szerint, ha a kínai rezsim megszerezné az irányítást több root szerver felett, a forgalmat oda irányíthatná, ahová csak akarja. Például, ha egy felhasználó olyan cikket kívánna megtekinteni, melyet Peking érzékenynek tart, a rendszer egyszerűen átirányítaná a felhasználót egy hamis oldalra mondván, hogy a cikk már nem elérhető.

Attól kezdve, hogy ezt a szervert irányítod, bármit leutánozhatsz vagy meghamisíthatsz. Rajtad áll, mit láthatnak az emberek és mit nem” – nyilatkozta Miliefsky.

Az elmúlt években a rezsim egyébként már tett előrelépéseket az elnök stratégiájának megvalósítására. 2019-ben például a kínai Huawei okostelefon-gyártó egy teljesen új internet létrehozását javasolta, mely gyorsabbnak, hatékonyabbnak, rugalmasabbnak és biztonságosabbnak tűnt. Az pedig valóban nem vita tárgya, hogy mindez egy továbbfejlesztett globális hálózatot hozhatna létre. Miliefsky szerint azonban ilyesfajta rendszerek használatával „búcsút mondhatnánk szabadságjogainknak, hiszen mindenki, mindenhol le lenne hallgatva”. De vajon miként vélekednek minderről az államok? Nos, Észak-Korea valószínűleg nem lenne ellene…

Legyen minden vörös!

A kínai elnök a dokumentumok szerint az összes online tartalmat három kategóriába sorolta: „vörös, fekete és szürke zóna”. A „vörös zónába” tartozó tartalmak a KKP propagandakövetelményeinek megfelel, míg a „fekete zóna” tartalmai szabályokkal ellenes. A „szürke zóna” elemei pedig az említett két zóna között fekszik.

Konszolidálnunk és bővítenünk kell a vörös zónát, és ki kell terjesztenünk befolyását a társadalomra. Bátran be kell lépnünk a fekete zónákba, és küzdenünk kell azért, hogy az összes tartalom fokozatosan vörössé alakuljon. Nagyszabású akciókat kell indítanunk a szürke zóna ellen, hogy felgyorsítsuk annak átalakulását és megakadályozzuk, hogy feketévé váljon” – nyilatkozta.

A világjárvány óta a KKP elég komolyan fellépett az online vélemény befolyásolására a tengerentúlon, és a rezsim előszeretettel terjeszt dezinformációt az éppen aktuális témákról. Így aztán a koronavírus világjárványtól kezdve az Egyesült Államokban fennálló faji feszültség is szóba kerül, azonban Észak-Koreához hasonlóan, Kína belső ügyeiről is egyre több dokumentum és rejtélyes akta lát napvilágot. Nemrégiben például az is kiderült, hogy Kína a vártnál is több atomfegyverrel rendelkezhet. De vajon hol az igazság?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.