Rejtélyes fegyverrel tettek harcképtelenné egy tankot Szíriában

Február 12-én egy titokzatos fegyverrel tették harcképtelenné a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) harckocsiját Idlíbtől délre.

A tank, amit a kormányerők által ellenőrzött Ma’rat al Nu’man városban állomásoztattak jóval a frontállások mögött, kora reggel robbant fel miután egy azonosítatlan tárgy csapódott bele.

Az incidensről először a felkelők számoltak be, akik állítása szerint a tankot egy tüzérségi lövedék tett használhatatlanná. Azonban sokan kételkednek a jelentés hitelességében, mivel ilyen mértékű pontosságra képtelenek az irányítatlan tüzérségi lövedékek, másrészt a tank a felkelőcsoportok arzenáljának hatómezején kívül állomásozott, jóval a frontvonal mögött.

Egyes hírforrások szerint a tank harcképtelenné tételét az egyik török harci drón okozhatta, amik Idlíb város körzetében szintúgy aktívak. Egy másik eshetőség, hogy a harckocsit egy lézerirányítású lövedék vagy rakéta ütötte ki miután azt megjelölt egy török drón.

Köztudottan a török ROKETSA vállalat múlt évben mutatta be a TRLG-230 lézerirányítású rakétarendszerét, amit a novemberi Nagorno-Karabakh háború során is bevetettek már az örmény állások ellen. A szír tankot akár egy ilyen TRLG-230-as vagy hasonló típusú rendszer irányított rakétája is betalálhatott.

A török hadsereg több mint 60 tábort, bázist és hídfőállást tart fenn Szíria idlíbi régiójában, és nincs kizárva, hogy nehézfegyverzet, köztük a TRLG-230-as rakétarendszer is telepítésre került.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a csapás a török oldalról jött, az egyben a 2020. március 5-én oroszokkal Ankarában aláírt fegyvernyugvási megállapodás semmibe vételét is jelenti.

(Borítókép egy illusztráció)

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük