Rejtélyes körülmények között süllyedt el egy iráni hadihajó

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nemrégiben Irán legnagyobb hadihajója rejtélyes körülmények között kapott lángra majd süllyedt el. A történéseket még érdekesebbé teszi az a tény, hogy aznap Bécsben került volna megrendezésre az iráni nukleáris megállapodással kapcsolatos tárgyalások következő fordulója… Vajon van valamilyen köze egymáshoz a két eseménynek?

Az iráni hadihajó, a Kharg mely nevét egy sziget után kapta, ahol az ország fő olajcsomópontja található minden erőfeszítés ellenére elsüllyedt. A lángok helyi idő szerint éjjel 02:25-kor csaptak fel a hajón az Ománi-öbölben, 1270 kilóméterre délkeletre Teherántól, nem messze a Hormuzi-szorostól, ahol az elmúlt évek során a szaúdi hajókat támadtak meg. A jelentések szerint a tüzet 20 órán keresztül próbálták eloltani, mielőtt a hajó elsüllyedt volna. A legénység összes tagja szerencsére épségben el tudta hagyni a fedélzetet.

„Minden megtett erőfeszítés a hajó megmentéséért kudarcba fulladt“  – írja a Fars hírügynökség.

Nagy veszteséget jelent a Kharg elsüllyedése

A Kharg azon kevés iráni hajók közé tartozik, melyek képesek utánpótlást biztosítani más hajók számára a tengeren. A hadihajó könnyűfegyverzettel felszerelt, nehéz rakomány felemelésére is képes, valamint helikopter leszállóhellyel is rendelkezik. Története egészen az 1977-es évig, Nagy-Britanniába nyúlik vissza, Irán szolgálatában ugyanis csak 1984-től áll. A helyi hatóságok állítása szerint a Kharg kalózkodás elleni műveletekben is részt vett.

Irán és Izrael közötti konfliktus

Áprilisra visszamenőleg egy másik iráni hajót, az MV Saviz-t érte támadás, melynek hátterében feltehetőleg Izrael áll. A hajó őrbázisként szolgált és már évek óta a Vörös-tengeren horgonyzott. Ugyan a lángok elvileg egy ”haditengerészeti gyakorlat” során csaptak fel, a helyiek szerint ismét Izrael lehet a ludas. A két ország között ugyanis elég komoly feszültség alakult ki az Izrael és Palesztina közötti harcokat követően.

Legutóbb 2020-ban történt Iránban haditengerészeti gyakorlat során baleset. Akkor tévedésből egy rakéta talált el egy hadihajót, mely során 19 ember veszítette életét, és 15-en sebesültek meg. Két évvel ezelőtt pedig egy iráni romboló típusú hajó süllyedt el a Kaszpi-tengeren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.