Rejtélyes Vuhan-akták 2.0: Aki posztolni mert a koronavírusról, eltűnt

Kína egyre gyanúsabban kezeli a koronavírus megjelenésének előzményeit, és már mindenkinek hatósági engedély kell ahhoz, hogy közösségi médián az éppen aktuális eseményekről blogoljon. Még mindig nincs biztos információ a világjárvány gyökereiről, aki pedig szólni mert az eseményekről, rögvest eltűnt. Vagy elhunyt. A CNN összegyűjtött néhány eltitkolt videót és történetet a koronavírusról, melyet jobb, ha szemügyre veszünk.

Az elmúlt év decemberében rejtélyes belső dokumentum került elő a COVID-19-ről, nemrégiben pedig kiderült az is, hogy a WHO mégsem biztos abban, hogy a vuhani laboratóriumnak nincs köze a vírushoz. Már több mint egy éve, hogy a világjárvány napvilágot látott, néhány ügy azonban még mindig tisztázatlan. A járvány kitörésekor többen próbálták leleplezni a kínai kormány által eltitkolt információkat, kisebb-nagyobb sikerrel.

Kezdjük például Zhang Zhan kínai civil újságíróval, aki Vuhanból tudósított egy telefonnal, majd hirtelen eltűnt. Egyetlen célja az volt, hogy bemutassa, a járványhelyzet lényegesen különbözik a hivatalosan közölt adatoktól. Később egyébként kiderült, hogy hét hónapja fogva tartják a rendőrök, és akár öt év börtönbüntetést is kaphat. Ezt követően Chen Mei, egy pekingi nonprofit szervezetnek dolgozó 27 éves fiatalember közzétett néhány világjárványról szóló „érzékeny” cikket, melyek egy részét a kínai cenzúra eltávolított. Aztán hirtelen ő is eltűnt. Amikor pedig egyik munkatársa bejelentette eltűnését a rendőrségen, a tisztek azt mondták, „vizsgálják a férfi ügyét.” Ez pontosan 10 hónappal ezelőtt történt, azóta Chen Mei szülei értesítést kaptak a rendőrségtől, amely megerősítette gyanújukat: a fiuk egy kijelölt helyen tartózkodási megfigyelés alatt áll. Ami pedig a legszomorúbb, hogy ez csak a kezdet volt.

Aki posztolni mert a vírus előzményeiről, rögvest eltűnt

Voltak bizonyos orvosok, akik megpróbáltak figyelmeztetni az új, halálos vírus terjedéséről; újságírok, bloggerek, akik még a széles körű cenzúrával szemben is megpróbálták leleplezni a koronavírus előzményeit. Mindannyian azt állították, hogy a hatóságok rendkívül későn és lassan figyelmeztették a világot a koronavírusról. Történeteik teljesen ellentmondtak a kínai kormány által közzétett információknak. A bizonyítékok pedig, melyeket megosztottak (vagy meg akartak osztani) elengedhetetlenek lettek volna a vírus megértésében és terjedésének megelőzésében. Úgy tűnik, lett volna rá esély, hogy megakadályozzuk a világjárvány bekövetkezését. Ennek ellenére, sokan súlyos árat fizettek őszinteségükért: néhányat őrizetbe vettek, sokan eltűntek, és volt olyan is, aki elhunyt, amikor megpróbálta történetét nyilvánosságra hozni. Az eltűntek listája, posztjai, és hogy mi történhetett velük, ezen a linken érhető el.

Kína maga a cenzúra

Kína internetes ökoszisztémáját a kormány szigorúan ellenőrzi. Számos nyugati weboldal, köztük a Google sem érhető el az országban virtuális magánhálózat (VPN) nélkül, mely segít áttörni az ország cenzúra-apparátusán, mely a Nagy Tűzfal néven ismert. A Facebook, az Instagram, a Twitter, a Youtube, a Snapchat, mind-mind blokkolva van.

Chen Mei megoldása a kínai cenzúrára egy úgynevezett Terminus 2049 program volt. Ez egy tömeges forrás az érzékeny cikkek számára, melyet Chen Mei barátjával, Cai Wei-vel közösen alapított 2018-ban a szoftverfejlesztők által kedvelt amerikai tulajdonú GitHub platformon. A felhasználó, amint egy „érzékenyebb” cikket talál (mely hamarosan cenzúra alá kerülne), beküldheti a Terminus 2049 oldalra, ahol egy bot automatikusan elmenti a cikket és publikálja. Ezzel a lehetőséggel maradt meg néhány Chen Mei által közzétett, halálra ítélt cikk is. Mint kiderült, a Terminus 2049 fő célja az volt, hogy az emberek egy cenzúrázatlan, teljes képet lássanak a társadalmi eseményekről. Érdekes, hogy a hatóságok csak akkor léptek fel a projekt ellen, amikor a Vuhanról szóló cikkeket kezdték el megosztani.

A koronavírus első megjelenése óta már több összeesküvés elmélet született. Az igazság azonban azokban a cikkekben található meg, melyeket archiváltak. Annak érdekében, hogy egy világosabb képet kapjunk az eseményekről, a CNN egy nem hivatalos ütemtervet készített a világjárvány első hónapjairól. Mindezt újságírok beszámolói és a GitHub webhelyein – köztük a Terminus 2049 – közzétett cikkek alapján.

Kína továbbra is tagadja a vádakat

A kínai külügyminisztérium és az Állami Tanács Információs Irodája nem adott bővebb információt az „eltűnt” személyekkel kapcsolatosan, és nem erősítették meg azt sem, hány embert vettek őrizetbe. Továbbá, a kínai Kiberbiztonsági Adminisztráció nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy a hírek archiválása és újbóli közzététele jogellenes-e.
Az elmúlt év szeptembere óta Chen Mei testvére, Chen Kun Párizsban él, mivel szerinte veszélyes visszatérnie Kínába a testvére eltűnésével kapcsolatos információk közzététele miatt. Elmondta azt is, hogy aggódik családjáért, mivel a kínai hatóságok már többször felkeresték édesanyját, és Chen Mei politikai tevékenységeiről kérdezgették – sikertelenül. Chen Kun szerint egyetlen lehetősége maradt: az őszinte tudósítás. Mivel, ha az emberek csak a kínai kormány által nyilvánosságra hozott csonkított események változatát láthatják, a történelem megismételheti önmagát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük