Rejtőzködésre kényszerül egy holland tanár egy Iszlámot kritizáló karikatúra miatt

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy holland tanár rejtőzködésre kényszerül miután néhány diák az osztályában zokon vett egy Iszlámot kritizáló politikai karikatúrát.

A rotterdami rendőrség pénteken jelentette, hogy őrizetbe vett egy 18 éves lányt, aki közösségi médiafelületén az Emmauscollege középiskolában (képen az iskola épülete) tanító pedagógus elleni “bűncselekményre buzdított”.

Az incidens három héttel a brutális párizsi gyilkosság után történt, mikor Samuel Paty tanárt világos nappal az iskolája előtt egy csecsen származású diák lefejezett, amiért Mohamed prófétáról merészelt karikatúrákat mutatni egy osztályban a szólásszabadság demonstrálása érdekében.

Egy múlt hét hétfői osztálytermi beszélgetés során tűnt fel néhány helyi diáknak egy szatirikus Iszlámot kritizáló karikatúra, ami már évek óta a falon lógott.

A karikatúra címe “Halhatatlan” és egy fejetlen figurát ábrázol, aki a nyelvét – amire “Charlie Hebdo” van írva – egy szakállas, véres karddal álló férfira ölti ki.

A karikatúra a 2015-ös párizsi terrorista támadás után készült, mikor is a Charlie Hebdo szatirikus magazin 12 munkatársát gyilkolta meg néhány eszement fanatikus, amiért a magazin egy Mohamed prófétát mert publikálni az egyik számában.

A holland iskolában kirakott másolat gyorsan terjedni kezdett a közösségi médián a muzulmán származású diákok között, ezután kényszerült a tanár radar alá vonulni. A rendőrség beszámolója szerint a tanárt többször megfenyegették, néhol “extrém súlyosságú” következményeket felvázolva, amiért ily formában a szólásszabadságról edukálta a diákokat.

“Az a tény, hogy ebben a pillanatban a tanárokat fenyegetik, mert óráikon odafigyeltek a rajzfilmek körüli vitára, abszurd, és ezt nem szabad tűrnünk” – nyilatkozta pénteken Mark Rutte holland miniszterelnök.

“Képesnek kell lennünk olyan témák megvitatására, mint a véleménynyilvánítás szabadsága a tantermeinkben, mindenféle külső nyomás nélkül” – mondta az újságíróknak. “Fájhat, ha valakinek olyan véleménye van, amely ellentétes a világnézetével vagy vallási meggyőződésével, de attól még mindenkinek joga van a véleményét teljes szabadsággal kimondani.”

A rotterdami iskola a honlapján pénteken közzétett közleményében azt írja: “teljesen elfogadhatatlan, hogy a tanárok és a diákok közötti beszélgetést kívülről érkező emberek eltérítik, és azt alaptalan fenyegetésekbe csatornázzák”.

(Forrás: The Epoch Times)

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.