Rendőrök kopogtathatnak az ajtón az uszító Facebook bejegyzések miatt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ausztrália különösen megszenvedte a világjárványt, na nem feltétlenül a nagyszámú COVID eseteket és elhalálozásokat illetően, hanem amiatt, amit sokan az emberi jogok gyors eróziójának és az ország e téren régóta fennálló normáinak és jogszabályainak kétes, elsietett kijátszásának tartanak.

Mint arról mi is többször írtunk, az ausztrál nagyvárosok szigorú lezárása miatt az emberek már jó ideje úgy élnek, mint az egerek, bezárva otthonaikba. Az egyetlen kapcsolatfelvételi mód a telefon és a közösségi média platformok, ezek azonban a tömeges megfigyelés eszközeivé váltak. Mindennaposak a visszaélések, az emberek zaklatása és megfélemlítése, hiszen a tekintélyelvűség kezdi megvetni a lábát.

Így aztán az ausztrálok sorban töltik fel a videókat a különböző videomegosztó portálokra, amelyeken az látható, hogy a rendőrség megjelenik az ajtó előtt és arról faggatózik, hogy milyen bejegyzéseket is osztott meg a ház lakója a Facebookon a koronavírus lezárásokkal vagy oltással kapcsolatosan.

Fegyveres rendőrök járnak házról házra

Az egyik hátborzongató videón a rendőrök arról érdeklődtek, hogy az illető egy lezárás elleni tüntetésen részt vett-e hónapokkal korábban. Elvileg egy szabad országban lehet tüntetni, de úgy tűnik, hogy azoknak az időknek már régen vége.

A rendőrök közötti szóváltás – akiket felfegyverkezve küldtek erre a “fontos” feladatra – leginkább arról szól, hogy megpróbálták rávenni a polgárokat arra, hogy ismerjék el bizonyos uszító posztok megosztását. Amikor az egyik videón az illető azt mondta, hogy ő maga írta ki az ominózus bejegyzést a Facebookon, akkor jól hallható, hogy az egyik rendőr arra volt kíváncsi, hogy csak a tüntetésről posztolt, vagy maga is részt vett rajta.

Az ausztrálok értelemszerűen úgy vélik, hogy ez az egész nem szól másról, csak megfélemlítésről, hiszen így akarják elvenni az állampolgárok kedvét attól, hogy tiltakozásul az utcára vonuljanak.

Egy másik videón az látható, hogy a rendőrök “csak egy baráti beszélgetésre” érkeztek egy másik lakoshoz, és a kérdés az volt, hogy az illető tervezett-e tüntetésen részt venni.

Ezután a hatóság emberei arról érdeklődtek, hogy az állampolgár tud-e bármilyen tervezett tüntetésről, használ-e platformokat az erről szóló kommunikáció elősegítésére, és hogy elment-e korábban bármilyen tüntetésre.

A rendőrség úgy fogalmazott, hogy csak a közbiztonságot akarja garantálni, a faggatózás mögött semmilyen hátsó szándék nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.