Rettegnek a lett autósok: ha részegen vezetnek, kocsijukat Kijevnek adják

A lett kormány a múlt hónapban jóváhagyta azt a tervet, hogy az ittas vezetőktől lefoglalt autókat Ukrajnának adományozzák, ami a kormány szerint egy kreatív terv (vagy mondhatnánk, hogy reklámfogás) az ottani háborús erőfeszítések támogatására.

Az első autógyűjteményt már el is szállították, a BBC múlt héten megerősítette, hogy “nyolc lefoglalt jármű szerdán elhagyta a fővárosban, Rigában található autóparkot, és hamarosan átlépik a határt”.

Az autók állítólag az ukrán hadsereghez, valamint kórházakhoz kerülnek majd. Lettországban korábban nagy arányban foglaltak le járműveket, mivel a lakosság nagyságához mérten Európában itt vezetnek a legtöbben ittasan.

A törvényhozók tavaly kísérletet tettek a probléma megoldására. Törvényben határozták meg, hogy a járművet le lehet foglalni, ha a sofőr szervezetében a megengedett alkoholszint háromszorosát mutatják ki.

“Senki sem számított arra, hogy az emberek ittasan vezetnek ennyi járművet” – mondta a civil szervezet [Twitter Convoy] alapítója, Reinis Poznaks a Reuters hírügynökségnek. “Nem tudják olyan gyorsan eladni őket, mint ahogy az emberek isznak. Ezért jött az ötlet – küldjük őket Ukrajnába”.

Az elkobzási törvény életbe lépése óta mintegy kétszáz autót vettek el az ittas sofőröktől. Ezek közül sok, ha nem is az összes, most Ukrajnába kerül.

Arvils Aseradens lett pénzügyminiszter így nyilatkozott a szállítási programról: “Gyakorlatilag bármire készek vagyunk, hogy támogassuk az ukránokat”.

A múlt héten egy csapat rendőr lezárt egy egész utat Rigában, hogy tömeges ellenőrzéseket végezzenek és kiszűrjék az ittas sofőröket, de a jelentések szerint a rajtaütés nem hozott eredményt, miután a forgalom legalább fél órán át állt. Egyes tisztviselők és szakértők most azt követelik, hogy a programot szélesebb körben vezessék be Európában.