Saint Vincent-i horror – csak a beoltottakat mentik tengerjáró hajókon a vulkánkitörés elől

“Kétszintű” társadalmat hozhat létre a Saint Vincent szigetén alkalmazott protokoll, miszerint csak a beoltott embereket evakuálják a tengerjáró hajókon Saint Vincent szigetéről. A kelet karibi turista paradicsomban pénteken tört ki a La Soufriere vulkán, ami miatt a koronavírus-vakcinával beoltottakat tengerjáró hajókon menekítik ki a szigetről, miközben a be nem oltott emberek fuldokolnak a vulkanikus hamutól.

A CBS News 2021 legrosszabb forgatókönyvének nevezte azt, ami a nyaralók egyik kedvenc szigetén, a Saint Vincent szigeten zajlik. A vulkánkitörés okozta káoszban ugyanis csak azokat az embereket menekítik ki tengerjáró hajókon, akik rendelkeznek COVID-oltás igazolással. 

Mintegy 16 ezer ember menekül a kitört vulkán közvetlen közeléből, miután nincs vízellátás, rendszeresek az áramkimaradások és lényegében vulkáni hamu borít be mindent. A napot is eltakarja a hamufelhő, emiatt nem ajánlatos szellőztetni vagy a szabadban tartózkodni. Aki csak teheti menekül, de a szigetlakók most arra panaszkodnak, hogy csak azokat az embereket mentik ki, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

A helyiek kimenekítésére igyekvő tengerjáró hajók üzemeltetői és a helyi egészségügyi hatóságok tehát különbséget tesznek beoltott és nem beoltott lakosok között, mintha az, aki még nem kapta meg az oltást (akarva vagy akaratlanul) kevesebbet érne.

Gyalázatosnak nevezték a helyiek a kormány döntését

Ralph Gonsalves, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke szombati sajtótájékoztatóján kijelentette az újságíróknak, hogy a tengerjáró hajókra csak és kizárólag beoltott emberek szállhatnak. Barbados, Grenada, Antigua és Saint Lucia szigetei pedig csak a mindkét adag vakcinával beoltott embereket fogadják be. A helyiek tehát nem szállhatnak fel a hajókra, de még a közeli szigetekre sem mehetnek. Több felhasználó a Twitteren azt írta, hogy ez gyakorlatilag “vakcina-szegregáció”, mely az emberek legrosszabb rémálma. Egyes helyiek kétségbeesetten azt írták a közösségi médiában, hogy az, amit a kormány művel emberiség elleni bűncselekmény.

Ma reggel a helyi hírportálok kijelentették, hogy a szigeten vészhelyzet alakult ki. Állandó az áramkimaradás, dörög az ég, villámlik, már nem lehet levegőt venni az elképesztő mennyiségű vulkáni hamutól. A La Soufriere vulkán több mint 40 évig pihent. Hat kitörését jegyezték fel eddig: 1718-ban, 1812-ben, 1814-ben, 1902-ben, 1979-ben és idén.

A kormány lényegében most arra szólítja fel a pánikba esett lakosságot, hogy egy természeti katasztrófa kellős közepén zárkózzon be otthonába és várja a halált, hiszen hajóra nem szállhat, szomszédos szigetekre nem mehet. Szép új világ vár ránk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük