Semmire se jó a Pfizer COVID-tablettája, derült ki a vizsgálatokból

A Pfizer COVID-tablettájának hatékonysága megkérdőjeleződött. Egy izraeli tanulmány szerint a gyógyszer a 40-65 év közötti betegek esetében nem használ.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a Pfizer egekig magasztalt COVID-tablettája kevésbé vagy egyáltalán nem hatásos a 40 és 65 év közötti betegek számára – derült ki egy izraeli kutatók által készített új tanulmányból. A Pfizer által gyártott és Paxlovid kereskedelmi néven forgalmazott gyógyszer nem azt hozta, amit a gyártó ígért.

A New England Journal of Medicine című szaklapban szerdán közzétett tanulmányban 109 000 olyan beteg vett részt, akik Paxlovidot kaptak. A különböző korosztályok elemzése után a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kezelés alig javított a 40 és 65 év közötti betegek állapotán. Ugyanakkor a gyógyszer körülbelül 75%-kal csökkentette a kórházi kezelések számát az idősek körében, ha röviddel a COVID-19 megbetegedés után adták be.

Az elemzés azonban az izraeli egészségügyi rendszerből származó adatokon alapul, nem pedig a betegek kontrollcsoportjának megfigyelésén – amit minden ilyen gyógyszer esetében elszoktak végezni, és ami jelen esetben más képet mutat, írta az AP hírügynökség.

Nem hatásos, mégis 10 milliárd dollárért vettek belőle

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság tavaly év végén engedélyezte a Paxlovidot olyan felnőttek és 12 év feletti gyermekek számára, akik krónikus betegségben, például elhízásban, cukorbetegségben és szívbetegségben szenvednek. Az AP által idézett szövetségi nyilvántartás szerint több mint 3,9 millió receptet állítottak ki a gyógyszerre azóta, hogy az zöld utat kapott.

A Biden-kormányzat különös hangsúlyt fektet a Paxlovidra, abban a reményben, hogy ezzel csökkenthető a kórházi kezelések száma. Idén nyár elején ugyanakkor a Pfizer elismerte, hogy a Paxloviddal kapcsolatos független vizsgálat nem mutatott ki jelentős előnyöket egészséges felnőtteknél – oltott vagy nem oltott esetében, ettől függetlenül az amerikai hatóságok állítólag mintegy 10 milliárd dollárt költöttek a gyógyszer beszerzésére, amelyet a kormány tesztelési és kezelési kezdeményezése révén több ezer gyógyszertárban bocsátanak a lakosság rendelkezésére.

Kevin Munoz, a Fehér Ház szóvivője szerdán e-mailben küldött nyilatkozatában több más tanulmányt is idézett, amelyek szerint a Paxlovid igenis segít csökkenteni a kórházi kezelések számát az 50 éves és idősebb emberek körében. Ezeket a kutatásokat azonban még nem publikálták lektorált folyóiratokban – jegyezte meg az AP.

A Pfizer még nem kommentálta a tanulmányt.