Senki sincs biztonságban, a kémprogramok bárkit elérnek

Sokan abban a hitben élnek, hogy az adataik biztonságban vannak. Ez azonban csak egy álom. Nem számít, hogy egy átlagos hétköznapi ember vagy, politikus vagy celeb. A kémprogramok téged is megtalálhatnak, mint ahogy ez történt több magyar politikussal és újságíróval is.

Titkos megfigyelések áldozatává vált több politikus, tényfeltáró újságíró és közéleti személyiség is, derült ki egy kutatásból. Úgy tudni, hogy a titkos megfigyelések mögött bizonyos magyar állami szervek álltak.

Az összesen 17 szerkesztőség (Washington Post, Guardian, Le Monde stb) részvételével zajló nemzetközi nyomozásából kiderült, hogy az izraeli NSO kémprogram 2016-tól a világ több mint 50 országában legalább 50 ezer személyt figyelhetett meg. Úgy tudni, hogy a Pegasus kémprogrammal a célszemélyek telefonját feltörték, hogy így jussanak bizalmas információkhoz, privát e-mailekhez és egyéb tartalmakhoz. A programot elvileg csak a terrorizmus és a szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni, de természetesen mindenki tett a szabályra, és jogvédők, újságírók, ügyvédek, vállalkozók és ellenzéki politikus ellen kémkedtek a hivatalos szervek.

Magyar személyek ellen is bevetették

A kutatásból kiderült, hogy több mint 300 magyar személy után is kutakodtak, többek között a Direkt36 két munkatársai után. Nem úszta meg Simicska Lajos fia és bizalmasai sem, de több tekintélyes városvezető és ügyvéd is a sértettek között van. Bár azt nem tudni, hogy pontosan ki kérte ezen személyek megfigyelését, de bizonyos körülmények arra utalnak, hogy magyar hatóságok állhattak a kémkedés mögött. Az NSO állítja, hogy ők csak állami szerveknek adják el a kémprogramot, amely Magyarországon akkor aktiválódhatott, mikor a magyar-izraeli kormány szorosabbra fűzte a kapcsolatát.

A titkos információszerzés szabályai Magyarországon igencsak lazának mondhatók. A hatóságok nagyon széles körben és rendkívül csekély külső ellenőrzés mellett vehetnek megfigyelés alá bárkit, akár kiberfegyvernek számító kémszoftverrel is. Egy kanadai cég szerint országunkban egy másik izraeli kémprogram is aktívan működhet.

„A nemzetbiztonsági megfigyelések tekintetében Magyarországon van az egyik legrosszabb helyzet az északi féltekén” – mondta dr. Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szakmai igazgatója. „A legtöbb országban vagy szigorú szabályok vannak arról, hogy az állam kit és mikor vehet megfigyelés alá, vagy erős, nemcsak politikai, hanem jogi kontroll van afelett, hogy a különböző szolgálatok miként végzik a munkájukat. Magyarországon egyik sincs jelen”tette hozzá.

A Pegasushoz hasonló kémprogramok a magyar törvények értelmében nincsenek szabályozva. A jogszabályok csak általánosságban foglalkoznak az úgynevezett titkos információgyűjtéssel, amibe beletartoznak például a hagyományos telefonlehallgatások is. Ezek a szabályok nagyon tág mozgásteret biztosítanak a hatóságoknak a különböző eszközök, így például a Pegasus használatára.

Ez pedig különösen aggasztó, hiszen gyakorlatilag bárki gyanússá válhat, és bárkivel szemben bevethetik a különféle lehallgató/kémprogramokat. A hatóságok minden alapvető adatunkhoz hozzáférnek, de úgy tűnik a legbizalmasabb tartalmainkat is könnyen átfésülhetik. Már számos alkalommal írtunk arról, hogy mennyire fontos az adataink védelme és hogyan is védekezhetünk az adatszivárgás ellen, habár egy ilyen kémprogrammal szemben úgy tűnik teljesen védtelenek vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.