Srí Lanka egész területén egyre durvulnak a tüntetések

Srí Lanka egész területén kezdenek durvulni a gazdasági összeomlás miatt kialakult tüntetések. A kicsiny ázsiai országban azután törtek ki zavargások, miután az üzemanyag mellett a teljesen alapvető higiéniai és mindennapi fogyasztási cikkekből, valamint élelmiszerből is hiány alakult ki. A helyzet annyira súlyos, hogy egyesek a tüntetéseket egyenesen éhséglázadásként írják le. A kedélyeket minden bizonnyal az sem fogja lehűteni, hogy a hírek szerint az emberek megfékezésére az utcára vezényelt katonaság egyes helyeken elkezdett éles lőszerrel belelőni a tömegbe. Az ország nagy részén egyébként már áram sincsen, vagy ha van is, akkor is csak napi néhány órára elérhető, sokszor nem is előre bejelentett időpontokban, hanem egyszerűen véletlenszerűen.

Mi okozza a válságot?

A válság legfőbb kiváltó oka az országban fellépő devizahiány. Ez azért alakult ki, mert Srí Lanka már évtizedek óta masszívan importra szorul gyakorlatilag mindenből, az ehhez szükséges kiadásokat pedig hagyományosban a turizmusból származó bevételekből fedezi. Az ország a koronavírus járvány előtti években rendre a világ legnépszerűbb turista helyei között volt. A koronavírus alatt azonban gyakorlatilag teljesen elapadtak a turizmusból származó bevételek. A turizmus a COVID járvány lecsengésével sem tudott igazán fellendülni, az infláció, az Orosz-Ukrán konfliktus és az elszálló energiaárak miatt. Ennek megfelelően az ország gazdasága egyre gyorsabban ketyegő időzített bombává vált.

Természetesen azonban nem is igazi távol-keleti országról beszélnénk ha a gazdaság összeomlásához nem járult volna hozzá az ország vezetőinek mérhetetlen alkalmatlansága. Az országban néhány évvel ezelőtt teljesen betiltották a legfontosabb mezőgazdasági vegyszereket és a műtrágya használatot. Ez azért történt, mert az ország vezetői nagy gazdasági lehetőséget látták abban, ha Srí Lanka válik a világ első teljesen bio mezőgazdaságává. Ennek eredményeként a terméshozamok a felére estek vissza, ami nagymértékben hozzájárul a jelenleg tapasztalható éhezéshez. A több milliárd dolláros kínai hitelből épített, teljesen felesleges Hambantota nemzetközi repülőtérről ne is beszéljünk, ahol naponta maximum néhány száz turista fordul meg. Ezzel szemben a Colombo repülőtér, Srí Lanka első nemzetközi repülőtere a tüntetések előtt továbbra is zavartalanul üzemelt és bőven lenne lehetőség a kapacitásának bővítésére is szükség esetén.

Az ország jelenleg Indiával és az IMF-el tárgyal segélycsomagokról és hitelekről, hogy legalább valahogy a lakosság ellátáshoz szükséges élelmiszert és olyan alapvető cikkeket be tudjanak szerezni, mint az üzemanyag.