Szabotázs történt? Már vége lehetne az ukrán-orosz háborúnak

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az ukrajnai háborúnak már véget lehetett volna vetni, de Kijev kulcsfontosságú nyugati támogatói megpróbálták szabotálni a békés rendezés lehetőségét a tárgyalásokon keresztül.

Pontosan erre következtettek a regionális ukrán hírportálok még májusban, nem sokkal azután, hogy a brit Boris Johnson meglepetésszerű látogatást tett az ukrán fővárosban.

Ezt írta akkoriban az Ukrajinszka Pravda cikke, amelyet azonban a nyugati mainstream média szinte teljesen figyelmen kívül hagyott:

“Az Ukrajinszka Pravda Zelenszkijhez közel álló forrásai szerint az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson, aki szinte értesítés nélkül jelent meg a fővárosban, két egyszerű üzenetet hozott. Az első, hogy Putyin háborús bűnös, nyomást kell rá gyakorolni, nem pedig tárgyalni vele.

A második pedig az, hogy még ha Ukrajna kész is aláírni Putyinnal néhány garanciális megállapodást, ők [az Egyesült Királyság és az USA] nem. Johnson álláspontja az volt, hogy a kollektív Nyugat, amely még februárban azt javasolta, hogy Zelenszkij adja meg magát és meneküljön el, most úgy érzi, hogy Putyin valójában nem is olyan erős, mint azt korábban képzelték, és hogy itt a lehetőség, hogy nyomást gyakoroljanak rá.”

Boris Johnson megjelenése mindent tönkretett?

A Sydney Morning Herald azt írta, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök április 9-én “szigorúan titkos” látogatást tett Ukrajnában.
Az ukrán média angol nyelvű beszámolója a továbbiakban kiemelte, hogy három nappal azután, hogy Johnson az országba utazott, Putyin a nyilvánosság elé állt, és azt mondta, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások “zsákutcába jutottak”.

Akkoriban az isztambuli béketárgyalásokat, amelyeken mindkét hadviselő fél vezető tisztségviselői összegyűltek a török fővárosban, egyesek üdvözölték, hiszen abban bíztak, hogy a háború hamarosan véget ér. Ám mégsem ez történt. Az Egyesült Királyság elképesztő mennyiségű fegyvert és lőszert küldött Ukrajnába, ami megakasztotta a tárgyalásokat.

Az ukrán média a brit miniszterelnök látogatásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Boris Johnson Kijevbe érkezését követően egyre kevésbé valószínű Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleges, személyes találkozója.

Érdekes információ látott napvilágot

Most néhány bizonyíték látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a nyugati hatalmak milyen szerepet is játszottak a béketárgyalások meghiúsításában. Fiona Hill, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egykori tisztviselője egy hosszú esszé társszerzője, amely az orosz háború és az Ukrajna megsegítésére tett eddigi nyugati erőfeszítések kulcsmomentumait sorolja fel.

A Council on Foreign Relations (CFR) által vezetett Foreign Affairs folyóiratban a következő kulcsfontosságú információkat emelte ki:

“Az általunk megkérdezett több korábbi magas rangú amerikai tisztviselő szerint 2022 áprilisában az orosz és ukrán tárgyalófelek látszólag megállapodtak egy ideiglenes tárgyaláson alapuló rendezés körvonalaiban: Oroszország visszavonulna a február 23-i pozíciójához, amikor is a Donbasz régió egy részét és a teljes Krím félszigetet ellenőrizte, cserébe Ukrajna megígérné, hogy nem törekszik NATO-tagságra, és helyette biztonsági garanciákat kapna több országtól. De ahogyan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy júliusi, országa állami médiájának adott interjúban kijelentette, ez a kompromisszum már nem jöhet szóba.”

Ez a megerősítés az amerikai fél részéről – miszerint az orosz-ukrán béke érdekében egy előzetes megállapodás volt az asztalon – hatalmas felfedezés, ám valószínűleg erről a mainstream média ismét hallgatni fog.

A Foreign Affairs esszé azt viszont kihagyta, hogy Boris Johnsonnak mekkora szerepe lehetett a békés rendezés meghiúsulásában.

Ami jelenleg egyértelmű, az az, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása már elúszni látszik. Ettől függetlenül, még csak sejteni se lehet, hogy mikor lesz béke.