Szankciókat helyezett kilátásba az EU Kínával szemben az ujgurok elnyomása miatt

Az Egyesült Államok keményebb Kína-fellépése az Európa Unió vezetőit is komolyabb odafigyelésre ösztökéli, már ami az emberi jogokkal kapcsolatos visszaéléseket, különösen a muzulmán etnikumú ujgurok elleni visszaéléseket illeti. Még Trump idején az ujgurok elleni atrocitásokat egyenest “népirtásnak” nevezték Washingtonban.

“Az emberi jogok megsértése miatt az Európai Unió szerdán megállapodott a kínai tisztviselők feketelistára vételéről jelentette két diplomata is, miszerint ez az első Peking elleni szankció az 1989-es EU-s fegyverembargó óta a Tienanmen téri fellépés után”jelentette a Reuters.

A szankciók hivatkozási alapja a 30 éves “szisztematikus” asszimiláció az egykoron ujgur többségű Hszincsiang tartományban, ahol állítólag több millió muszlim ujgurt küldtek “átnevelő-“ és munkatáborokba.

A szankciók egyelőre négy magánszemélyt és egy szervezetet érintenek, habár a nevek még nem ismertek a szankciók március 22-i hivatalos külügyminiszteri jóváhagyásáig. Egyúttal továbbra is érvényben marad az 1989-ben életbe léptetett fegyverembargó.

Kína se maradt rest válaszolni az új EU-szankciókra és azt egyenesen “konfrontatívnak” titulálták:

“A szankciók konfrontatívak”áll a kínai EU-nagykövet Zhang Twitter közleményében. “Párbeszédet akarunk, nem konfrontációt. Arra kérjük az EU partnereket, hogy jól fontolja meg. Ha egyesek ragaszkodnak a konfrontációhoz, akkor nem hátrálunk meg, mivel nincs más lehetőségünk, mint a nép iránti felelősségünk teljesítése.”

Az ujgurok ügyét eddig elsősorban kanadai és brit politikusok karolták fel, több képviselőjük is azért lobbizik, hogy az uniós országok bojkottálják a 2022-es pekingi téli olimpiát. Az európai döntéshozók inkább hűvösen fogadták a képviselők javaslatát, miszerint egy emberi jogi “üzenetként” figyelmeztessék Kínát, hogy amit művel a tartományban már túl sok, ezért is sikerült a válasz szankció meglehetősen lagymatagra.

Kína közben játssza az ártatlant és tagadja, hogy Hszincsiangban emberi jogi ellenes intézkedéseket hajtanának végre és állítja, hogy táborok pusztán szakképzést biztosítanak a lakosságnak így küzdve az extrémizmus ellen.

“Peking számos alkalommal invitálta az EU nagyköveteket Hszincsiangba, de a követek szerint a látogatások a kínai hatóságok által meghatározott szigorú feltételek és felügyelet mellett történhet meg.” – zárja a Reuters.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.