Zöld forradalom Európában? Növekszik a szén szerepe az energiatermelésben

Kezd magára találni a gazdasági korlátozások miatt visszaesett energiafogyasztás Európában, ám az alacsony földgáztartalékok miatt a szolgáltatók egyre nagyobb arányban fordulnak feketekőszénhez.

Idén a rekord magas szén-dioxid ár ellenére Európában a szénfelhasználás az energiatermelésben akár 15 százalékkal is emelkedhet – magyarázta Andy Sommer, az Axpo Solutions trader-elemzője a Bloombergnek még kedden.

A gáztárolók szintje olyan alacsony, hogy Európa nem engedheti meg magának, hogy az energiatermelést ezzel az energiahordozóval tartsa fenn.

A földgáz tartalékok mintegy 25%-kal maradnak el az ötéves átlagtól, és emiatt az energiaszolgáltatók kénytelenek visszatérni a széntüzelésű energiatermelésre.

Európa már elkezdte a földgáztartalékait feltölteni a kemény és hosszú telet követően, de a készlet megint gyorsan fogyni kezdett, miután beütött az áprilisi zimankó.

“Az áprilisi hidegszezon nettó készletkivonást okozott, ami rontotta a tárolási helyzetet, amely így több hónapra a szezonális átlag alá került.” – tette hozzá Wood Mackenzie a folyékony földgáz rövid távú kereskedelmi kilátásairól.

A tartalékolt földgáz alacsony szintje miatt az európai referenciaérték holland TTF gáz ára 2021-ben eddig több mint 50 százalékot emelkedett. Az árak a 2008 utáni tavaszi legmagasabb szint közelében járnak.

A rendkívül szűk keresztmetszetű gázpiac mellett a szénalapú villamosenergia-termelés növekszik még annak ellenére is, hogy az EU-ban rekord magas szinten a szén-dioxid-ára, ami május elején meghaladta a tonnánkénti 50 eurót.

A szénfelhasználás az energiatermelési mixben az Egyesült Államokban is növekszik, ahol a földgáz árának riasztó emelkedése rövid távú lendületet adott a szénnek.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük