Szennyvízből készült sör a legújabb őrület – gazdasági válság vagy környezettudatosság?

Szennyvízből sör, ide fajult a világ? Maga az ötlet is meghökkentő, az azonban, hogy valóban megvalósításra került, egyszerűen szenzációs! Első (s talán még második) hallásra furcsának tűnhet a koncepció, de a kezdeményezés forradalmi a saját nemében. Ideje átértékelni a rendelkezésünkre álló erőforrásokat?

A NEWBrew névre keresztelt nedű Szingapúrból származik, ahol rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Az ital a szingapúri nemzeti vízművek (PUB) és egy helyi kézműves sörfőzde, a Brewerkz kollaborációjából született. 2018-ban rukkoltak elő az “újrahasznosított szennyvízből” előállított sör ötletével, amelyet végül idén áprilisban sikerült is piacra dobniuk.

A folyékony kenyérnek is titulált ital újragondolt verziójának alapjául a szingapúri NEWater szolgál. A NEWater abban különbözik más nemzetek ivóvizeitől, hogy szennyvíz újrahasznosításával állítják elő. Először 2003-ban használták mint ivóvizet, az ország vízbiztonságának fejlesztésére irányuló projekt keretein belül. Azóta pedig annyira bevált, hogy a lakosok mindennapjaik során is ezt isszák.

Mitch Gribow, a Brewerkz vezető sörfőzője, azt nyilatkozta, hogy: „a NEWater semleges íze remekül passzol a sörfőzéshez. A vízben megtalálható ásványok pedig kulcsfontosságú szerepet töltenek be a kémiai reakciók lezajlása során.

Ha mindez nem lenne elég, a sör dizájnos megjelenése is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy vásároljanak belőle. A NEWBrew doboza 3 mintázattal érhető el a boltok polcain, amelyek Szingapúr vízi látványosságait vonultatják fel.

Emellett pedig a NEWater kivitelezői szerint a a szennyvíz megtisztításával termelt ivóvíz egyre elfogadottabb világszerte. Ez abból következik, hogy a világ édesvíztartalékai kimerülőben vannak, így sürgősen más alternatívára van szükség az emberiség igényeinek kielégítéséhez.

Szennyvízből sör NEWBrew

Azonban nem Szingapúr volt az első ország, amely kísérletezett a szennyvíz újrahasznosításával. A vízkészletek szűkösségének problémája olyan nemzeteket is foglalkoztatott korábban, mint például Izrael vagy az Egyesült Királyság. A közel-keleti országban, illetve többek között Londonban és Los Angelesben is azon munkálkodnak, hogy a szingapúrihoz hasonló módszereket vezessenek be.