Szépen csendben megalakult a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vasárnap írták alá az Ázsia és a Csendes-óceáni térség nemzeteit tömörítő szabadkereskedelmi egyezményt. Az egyezmény aláírása egyben jelent mérföldkövet a globális kereskedelmi megállapodások sorában, diadalt Kínának és keserű szőlőt az Egyesült Államoknak.

Az Átfogó Regionális Gazdasági Társulásnak (angol rövidítése RCEP) elkeresztelt egyezményt a virtuális keretek között megrendezett Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) konferencián írták alá és lényegében létrehozták vele a világ legnagyobb kereskedelmi blokkját, ami a világ teljes bruttó nemzeti össztermékének közel harmadát adja.

Az egyezményt tekinthetjük az Egyesült Államok Ázsia-politikájának kudarcaként is, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államok tudatosan igyekezett nagyobb szerepet vállalni a térségben a kínai ellensúlyozására (gondoljunk csak Barack Obama ‘pivot Ázsiába’ kezdeményezésére és Donald Trump eredménytelen kereskedelmi háborújára Kínával).

A kereskedelmi paktum tíz ASEAN országot, Brunei-t, Kambodzsát, Indonéziát, Laoszt, Malajziát, Burmát, a Fülöp-szigeteket, Szingapúrt, Thaiföldöt, Vietnamot, valamit kereskedelmi partnereiket, Ausztráliát, Kínát, Japánt, Új-Zélandot és Dél-Koreát tömöríti.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerint az egyezmény “győzelem a protekcionizmus ellen,” mialatt a nyugati média inkább “kínai puccsként” emlegeti, ami konszolidálja Kína szerepét, mint a “globalizáció és a többoldalú együttműködések bajnoka”.

“A RCEP aláírása nemcsak a kelet-ázsiai regionális együttműködés mérföldköve, hanem a multilateralizmus és a szabadkereskedelem győzelme is,” mondta Li a több mint nyolc évig elhúzódó partnerségi tárgyalások eredményéről.

Az egyezmény idővel a már így is alacsony kereskedelmi vámokat még lejjebb szállítja a tagországok között, illetve a jövőben az egyezmény értelmében még tovább csökkentenék, jóval alacsonyabbra, mint Donald Trump elnökségének elején kezdeményezett, 11 csendes-óceáni nemzetet tömörítő kereskedelmi egyezmény keretében tették.

Az Associated Press így foglalja össze:

…Időbe fog telni a tarifacsökkentési ütemtervet és szabályokat magába foglaló megállapodás pontos részleteinek kiértékelése mind a 15 országra nézve — csak a Japánra vonatkozó vámcsökkentési ütemterv 1,334 oldal hosszú.

Nem fog olyan messzire jutni, mint az Európa Unió a tagországok gazdaságainak integrálásában, de már meglévő szabadkereskedelmi egyezményekre épül.

Tajvant leszámítva India volt az egyetlen ország, ami nem nem írta alá az egyezményt.

A megállapodás egyértelmű jele az ázsiai országok szorosabb integrációnak, illetve az Egyesült Államok korábbi két elnöke által kezdeményezett, Kína növekvő térségbeli befolyását csökkenteni kívánó Ázsia-politika kudarca. A hírt egyébként nem igazán verték nagydobra az Egyesült Államokban, a vezető médiák meglepően szűkszavúan jelentettek az egyezményről.

A The Wall Street Journal így jellemezte az RCEP szabadkereskedelmi egyezményt: “A vasárnap aláírt egyezmény extra nyomásként nehezedik Bidenre, hogy mélyítse az amerikai kereskedelmi megállapodásokat az Ázsia és a Csendes-óceáni térségben. Múlt évben már figyelmeztetett, ha nem Amerika írja az útszabályokat, akkor Kína fogja, hozzátéve, megpróbálná újratárgyalni a TPP-t, de egy irányba se foglalt döntő állást.”

Kapcsolódó:

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.