Szerbia elnöke: 2 hónapon belül világméretű konfliktus törhet ki

Szerbia elnöke arra figyelmeztetett, hogy a bolygó egy “nagy világkonfliktus” felé tart, amelyre a következő két hónapban kerülhet sor.

Aleksandar Vučić az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakának első napján tett riasztó kijelentéseket.

“A világ minden részén válságot látunk kibontakozni” – mondta Vučić az RTS szerb állami televíziónak. “Azt hiszem, a reális előrejelzéseknek még sötétebbnek kellene lenniük” – tette hozzá.

“A mi helyzetünk még rosszabb, mivel az ENSZ meggyengült, a nagyhatalmak pedig az elmúlt évtizedekben átvették a hatalmat és gyakorlatilag lerombolták az ENSZ rendjét”.

A szerb vezető figyelmeztetett, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború egyre aggasztóbb szakaszba lép, ahonnan nincs visszaút.

“Feltételezem, hogy kilépünk a különleges katonai művelet fázisából, és egy nagyobb fegyveres konfliktus felé közeledünk, és most az a kérdés, hogy hol van a határ, és hogy egy bizonyos idő után – talán egy-két hónap múlva – nem lépünk-e be egy nagy világkonfliktusba, amire a második világháború óta nem volt példa” – jelentette ki.

Vučić megjegyzései ugyanazon a napon hangzottak el, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a csapatok azonnali, “részleges mozgósítását”.

Milliárdok halhatnak éhen

Putyin a nemzethez intézett nyilvános beszédében arra figyelmeztetett, hogy nem blöfföl, és kész “minden rendelkezésünkre álló eszközt” bevetni Moszkva területi integritásának védelmére.

“Most ők (a Nyugat) nukleáris zsarolásról beszélnek” – mondta Putyin.

“A zaporizzsjai atomerőművet lőtték, és néhány magas beosztású személy – a NATO-államok képviselői – is azt mondják, hogy esetleg lehetőség van nukleáris fegyverek bevetésére Oroszország ellen” – tette hozzá.

Putyin vészjóslóan kijelentette, hogy a nyugati hatalmaknak “emlékezniük kell arra, hogy hazánk is rendelkezik különböző megsemmisítő fegyverekkel, és bizonyos alkotóelemek tekintetében még a NATO-fegyvereknél is modernebbek”.

Múlt hónapban a Rutgers Egyetem azt írta egy tanulmányban, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között egy esetleges nukleáris háború két éven belül a bolygó kétharmadának éhenhalását okozná.

5 milliárd ember halna meg, elsősorban a hatalmas nukleáris detonációk következtében, amelyek kormot juttatnának a légkörbe, ami elzárja a napfényt és ezzel minden növény, állat és ember pusztulását okozva.