Tanulságos lecke: Így döntsük romba egy ország gazdaságát

Annyira kellett Olaszországnak Mario Draghi, mint a Notre Damei toronyőr hátára még egy óriási púp. Az Európai Központ Bank volt elnöke az utolsó pofont adja az államadósságban úszó Itáliának. A turizmus gyakorlatilag megszűnt, a vendéglátóhelyek kivéreztek, most az üzletekbe is belerúg az olasz kormány.

Míg több európai ország vezetése felfogta, hogy sürgősen véget kell vetni a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseknek, addig a Draghi által vezetett Olaszország fejjel megy a falnak. Nemrég úgy döntött a már amúgy is szigorú járványiügyi korlátozásokat bevezető Draghi, hogy 50 év felett kötelezővé teszi az oltást, a munkahelyekre csak oltással vagy Covidból felgyógyultan lehet menni, illetve kiterjesztette a védettségi igazolás használatát minden szolgáltatásra és az üzletekbe való belépésre is. Az oltatlanok pedig gyakorlatilag már sehova nem mehetnek élelmiszerbolton kívül. A döntés ellen hiába tiltakoztak az olaszok és állt a pártjukra az Amnesty International jogvédő szervezet is, Draghi bácsi és társasága hajthatatlan. Hiába nincs lockdown vagy kijárási tilalom, a gazdaságra padlóra került. A korábban forgalmas utcák elnéptelenedtek, a vendéglátóhelyek konganak az ürességtől és most már a boltosok is attól tartanak, hogy rájuk is ez a sors vár, ha februártól még egy nyamvadt ruhaboltba is green pass kell.

Az idegenforgalom padlót fogott

A kormány december óta a green passen felül negatív tesztet is kér a beutazóktól, még akkor is, ha az EU országaiból érkeznek, ami enni adott a világhírű olasz turizmusnak. Ez a körülmény sok utazót elriasztott, ami miatt a szálláshelyek térdre kényszerültek. A Federalberghi di Roma elnöke, Giuseppe Roscioli az Il Messaggero lapnak kifejtette: “Mit gondol, mit választana egy francia turista: Madridot, ahol nem kérnek tesztet vagy Rómát, ahol pluszköltséggel kell számolnia. Ezzel a korlátozással visszaestünk 2020 tavaszának szintjére. Csak Rómában az elmúlt hónapban 50 szálloda zárt be, és mostanra már 400 adta fel”.

Nemcsak a főváros turizmusát darálta be az értelmetlen intézkedés, hanem a többi népszerű nagyvárosét is. Az olasz repülőterek gyakorlatilag üresek, a korábban turisták által kedvelt helyeken életnek nyoma nincs.

Azonban nemcsak a tesztkötelezettség akadályozza az idegenforgalmat, hanem a green pass körüli káosz is: Olaszországban hat hónapig érvényes az igazolás, más európai országokban viszont kilenc hónapig. Tehát az a turista, aki a saját országában érvényes zöldkártyával érkezik Olaszországba, azt kockáztatja, hogy nem engedik olasz földre vagy karanténba zárják egy covid hotelbe, amit a saját pénzéből fizethet. Ezenkívül nem minden vakcinát ismer el Itália. Csak az Ema által engedélyezetteket fogadja el: aki az orosz Szputnyikkal vagy a kínaival oltotta be magát annak jobb, ha más desztinációt választ. A Federalberghi szerint a következő hónapokban 500 ezerrel kevesebb munkahely lesz a turizmusban, és ez csak egy ágazat, amit kivéreztetett az olasz államvezetés.

A következő áldozat: vendéglátás

A hotelek sorsára jutnak az éttermek is, amikből hülyét csinált az állam. Minden biztonsági intézkedést betartottak a vendéglátóhelyek (asztalok között nagyobb távolság, állandó fertőtlenítés, plexi elválasztó stb). amit persze saját zsebből finanszíroztak. Ezután jött a green pass használata, ami azt jelentette, hogy az oltatlanok kiszorultak az éttermek belső tereiből, csak kint fogyaszthattak. A vendéglátóhelyek többsége téliesítette kerthelyiségét, hogy ne veszítsen el vendéget. Most azonban az oltatlanok már ott sem étkezhetnek. Az éttermek átlagosan 50%-os bevételkiesésről számoltak be, ami a brutálisan megugrott energiaárak mellett arra sem elég, hogy egy vállalkozás elvegetáljon.

“Élvezd ki az éttermet, mert hamarosan már csak az emlékeidben fog létezni. A költségek miatt az árak megfizethetetlenek”, írta egy olasz vendéglős több százezer vendéglátós nevében. A kevés vendég mellé a havi 10 ezer eurós (kb 3,6 millió forint) villanyszámla övönaluli ütés a vállalkozásoknak. A szektor kérése az államtól az, hogy ne kockáztassa az olasz gazdaság egyik alapvető ágazatának teljes leállítását, ami sajnos több, mint reális.

Ahogy Carlo Nappo vendéglős rámutatott: “Már régóta kérünk segítséget, mint magánszemélyek és mint szövetség, de még semmi sem történt, és a bizonyíték mindenki számára látható. A legnagyobb létesítményünkben havonta átlagosan 4500 eurót költöttünk rezsiszámlára. A legutóbbi számla havi 10 000 euró felett van, de kevesebb munkával. El sem merem képzelni, mi lesz januárban. Vállalkozóként az az érzésünk, hogy nem foglalkoznak a gazdasági járvánnyal, figyelmen kívül hagyják a kkv-k – köztük mi, vendéglősök – segélykiáltásait.”

Az üzletek se maradjanak már ki

A következő szenvedő ágazat a szolgáltatásoké lehet, akik szintén visszaesést várnak a védettségi igazolás bevezetése miatt. Több fodrászat attól tart, hogy ezek után rengeteg ügyfelet vesztenek, az intézkedés pedig a feketemunkának kedvez majd. Bár Olaszországban a lakosság közel 90%-a be van oltva, így van green passe is, sokaknak mégis elege van abból, hogy állandóan sorban álljon mindenhol, és bebocsátásra várjon egy nyomorult QR-kóddal a kezében. Többen jelezték már a közösségi médiában, hogy hiába van igazolásuk, inkább online vásárolnak, szolgáltatásokat pedig nem vesznek többet igénybe. Ezzel viszont újabb vállalkozások kerülhetnek a csőd szélére. Úgy tűnik azonban, hogy Draghit ez sem hatja meg a koronavírus megállításáért vívott harcában, aminek értelme nulla, mivel mindenféle korlátozás ellenére napi 200 ezer fertőzöttel kell Olaszországnak számolnia.