A Telegramnak le kellene tiltania a fehérorosz tüntetők csatornáit

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Apple arra kérte a csevegőalkalmazást, hogy blokkolja azt a három Telegram csoportot, amelyekben a fehérorosz tüntetők egymással kommunikálnak és a tüntetéseket szervezik. A telekommunikációs cég azzal magyarázta az utasítását, hogy így próbálja megakadályozni azt, hogy további erőszakás megmozdulások alakuljanak ki.

A Telegram viszont nem szeretné a csatornákon zajló kommunikációt letiltani. A cég azt nyilatkozta, hogy ezek a csatornák arra szolgálnak, hogy a belarusz állampolgárok szabadon beszélhessenek egymással, tiltakozásukat fejezzék ki egy olyan rendszer ellen, mely elnyomja őket. Az üzenetküldő alkalmazás szerint ugyanakkor a központosított szervezetek, mint az Apple is, beleszólhatnak ebbe. Saját App Store-jukba szigorú feltételeket szabhatnak, amellyekkel a tüntetők nem tudnak mit kezdeni.

Pavel Durov, a Telegram vezérigazgatója azt nyilatkozta:

Úgy gondolom, hogy ez nem fekete-fehér. Én inkább hagynám a csatornákat, de az ilyen helyzetekben az Apple nem kínál túl sok választási lehetőséget az olyan alkalmazásoknak, mint a Telegram.

Az Apple és a Telegram között nemcsak az elcsalt fehérorosz választások és a tüntetők miatt van feszültséggel tele a levegő. A Telegram vezérigazgatója az App Store 30%-os díja miatt is megorrolt a telekommunikációs vállalatra. Durov azt mondta, hogy a belarusz tüntetők blokkolása csak egy újabb példa a központosított alkalmazás-áruházak problémáira.

Sajnos azt feltételezem, hogy ezeket a csatornákat végül az iOS rendszeren fogják letiltani, de más platformokon továbbra is elérhetők maradnak. Az Apple minket, alkalmazásfejlesztőket is korlátoz abban, hogy elmondjuk a felhasználóinknak, hogy bizonyos tartalmakat kifejezetten az Apple kérésére rejtettünk el. Az Apple-nek rá kellene már jönnie arra, hogy a tartalmak globális cenzúrázására tett kísérlete nevetséges – tette hozzá Durov.

Decentralizált alkalmazások alternatívaként

Ilyen helyzetekben egyértelműen a decentralizált alkalmazások kínálhatnak alternatívát. Ezek ugyanis nem támaszkodnak olyan nagyvállalatokra, mint az Apple. Az ilyen alkalmazásokban a tartalmat maximum a küldő távolíthatja el, más köztes szereplő nem állhat a kommunikáció útjába. Nincs egyetlen központi szerv sem, mely cenzúrázhatná vagy ellenőrizhetné az applikáción átküldött üzeneteket.

A decentralizált alkalmazások gyakran önfenntartóak, melyeket a felhasználói adományok tartanak életben. Az egyik ilyen alkalmazás a Voice, amely egy blokklánc technológián alapuló közösségi média felület. Egy másik érdekes alternatíva a Mastodon, mely szintén egy közösségi média platform. Ennek működését teljes mértékben adományokból finanszírozzák, így nincs egyetlen nagy külső befektető sem, mely kénye-kedve szerint manipulálhatná a tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.