Tenyerünk beolvasásával fizethetünk hamarosan egyes üzletekben

Nocsak-nocsak, most már nemcsak készpénzmentes a jövő, de kártyamentes is? Az Amazon tenyérleolvasó fizetési technológiája hamarosan elérhető válik néhány Whole Foods üzletben, így a vásárlók egyszerűen tenyerük beolvasásával fizethetnek majd az élelmiszerekért.

Az e-kereskedelmi óriás 2020-ban jelentette be a technológia kifejlesztését, ami mára úgy tűnik, készen áll a globális terjeszkedésre. Kaliforniában a jelentések szerint 65 élelmiszerüzletben vezetik be a szóban forgó fizetési lehetőséget, ami bár először bizarrnak tűnhet, valljuk be, a mai világban már semmin sem lepődünk meg.

Mindezt a következőképpen képzeld el: besétálsz a technológiát alkalmazó üzletbe, és beszkenneled (vagyis beregisztrálod) tenyeredet egy kioszk segítségével. Megadod kártyád adataid és telefonszámodat, majd mikor pénztárhoz viszed a megvásárolni kívánt termékeket, az Amazon One készüléke felé helyezed a tenyered, amivel egyúttal ki is fizeted az árucikkeket.

Az Amazon One technológiát egyébként már kipróbálták a szóban forgó üzletláncban, és elviekben a vásárlók kényelmesnek találták a modern fizetési lehetőséget. Az viszont már más tészta, hogy tavaly néhány adatvédelmi aggály is felmerült, és egyes törvényhozók kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a megacégnek pusztán az a célja, hogy begyűjtse a vásárlók biometrikus adatait. A szenátorok még egy levelet is intéztek az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy felé, amelyben további részleteket kértek a tenyérlenyomatok szkenneléséről. De felmerült az a gyanú is, hogy a vállalat biometrikus fizetési rendszerének kiterjesztésével a begyűjtött adatokat célzott hirdetésekre és nyomkövetési célokra kívánja használni. A vádak talán sokak számára ismerősek lehetnek, tekintettel arra, hogy ma már az Amazon és a Google végzés nélkül kiadhatja például az otthoni okoseszközeink felvételeit is a hatóságoknak.