Tényleg a skótok menthetik meg a világot a pusztulástól?

Az északkelet-skóciai Glenfiddich szeszfőzde a whiskykészítés melléktermékeit alacsony szén-dioxid-kibocsátású biogáz előállítására használja fel, amit a teherautóiban tankol. A skót vállalat ötlete világmegváltó lehet?

Évszázadok óta oltja a skótok szomját egy északkelet-skóciai lepárlóüzem. A vállalat most újabb felhasználási módot talált a whisky számára: a teherautóit hajtja meg vele. A dufftowni Glenfiddich Distillery raktárában a whiskykészítés egyik melléktermékét biogáz előállításához használják fel.

Az áztatott árpaszemeket egy sárga, sörszerű folyadékkal, az úgynevezett üstmaradékkal egyesítik, majd egy anaerob tartályba kerül, ahol alacsony szén-dioxid-kibocsátású biogáz készül belőle.

Az elsősorban metánból álló gázt a vállalat udvarán lévő speciális tartályokban tárolják, ahol az erre a célra átalakított teherautókat tankolják meg vele.

“A folyamat során a szeszfőzdékből származó végtermékeinket gázzá alakítjuk, amely aztán járműveink számára üzemanyagul szolgálhat” – mondta el az AFP-nek Kirsty Dagnan, a szeszfőzde telephelyének vezetője. “Így most már olyan járművekkel rendelkezünk, amelyek egy megújuló forrásból származó, rendkívül alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiahordozó felhasználásával szállíthatják az árut és a szeszes italokat szerte az országban.”

A szeszfőzdében a teherautók közül néhányat átalakítottak, majd üzemanyagtöltő állomásokat helyeztek üzembe a vállalat telephelyén. A cég számításai szerint ma minden teherautójuk, mely a bioüzemanyagot használja, mintegy 250 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a Földet.

Meggyőző választás a biogáz

Az edinburgh-i Napier Egyetem kutatói 2010-ben jelentették be, hogy bioüzemanyagot fejlesztettek ki a lepárlók végtermékeinek felhasználásával. A környezetvédő aktivisták akkoriban üdvözölték az ötletet, hiszen a termék előállítása nem okoz kárt az sem élővilágban, sem pedig az atmoszférában.

“A whiskyvel hajtott autók segíthetnek Skóciának elkerülni, hogy olyan erdőpusztító bioüzemanyagokat használjon, mint a pálmaolaj” – mondta a WWF akkori skóciai igazgatója, Richard Dixon.

A William Grant & Sons, a szeszfőzde anyavállalata szerint a biogáz kifejezetten környezetkímélő, a hagyományos üzemanyagokkal szemben.

Az eljárást már széles körben alkalmazzák, de ez az első alkalom, hogy egy szeszfőzde a teherautók meghajtására használja fel. Eddig három gépkocsit alakítottak át a biogáz tankolásra. Ezek szállítják a Glenfiddich szeszesitalát a Speyside-on, Aberdeentől északnyugatra található Dufftown üzemben történő gyártástól a közép- és nyugat-skóciai palackozó és csomagoló telephelyekre.

A vállalat azt tervezi, hogy a technológiát mind a 20 teherautójára kiterjeszti.

Ha figyelembe vesszük a teherautó beszerzésének, majd üzemeltetésének és karbantartásának költségeit az élettartama alatt, valamint az üzemanyag költségeit, akkor valójában nagyjából ugyanannyi kiadással jár a biogáz, mint a dízel” – mondta Stuart Watts, a vállalat szeszfőzdéjének igazgatója.

Az üzemanyagtöltő udvaron egy teherautó sofőrje épp egy gépkocsit tankol. Állítja, a tankolás nagyjából ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a dízel üzemanyaggal, és az út hatótávolsága is hasonló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük