Tényleg megfigyelnek bennünket a Xiaomi okostelefonjai?

A Xiaomi kínai társaság távolról irányítja felhasználói okostelefonjait a litván védelmi minisztérium szerint. A kiberbiztonsági hatóság azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ha nem akarnak a beépített cenzúra áldozataivá válni, kerüljék a kínai mobiltelefonok vásárlását. Vajon mindez csak politika, vagy valóban Kína megrögzült irányításmániája bújik meg a háttérben?

A litván kormány jelentése szerint a Xiaomi okostelefonjai olyan beépített rendszerrel bírnak, melyek a „Szabad Tibet”, az „Éljen Tajvan függetlensége”, a „Demokráciamozgalom” és még sok más, nekik éppen nem tetsző kifejezést egyszerűen letiltják. A funkciót az Európai Unióban elvileg már sikeresen deaktiválták, a probléma viszont továbbra is esedékes, hiszen távolról bármikor újra aktiválni lehet őket. Az országos kiberbiztonsági központ a Xiaomi Mi 10T 5G nevezetű okostelefonra hívta fel először a figyelmet, de azóta elvileg a cég számos más mobiljában is biztonsági rést találtak.

Politika vagy valóban távolról irányítanak?

A Xiaomi már elég régóta vádak kereszttűzben áll, mindezidáig azonban felemelt fővel bújt ki alóluk. A vállalatot például az amerikai védelmi minisztérium is meggyanusította azzal, hogy az a kínai titkosszolgálattal dolgozik együtt. A fekete listáról ugyan azóta már lekerült, de még mindig nem sikerült magát teljesen tisztáznia.

Litvánia és Kína kapcsolata a közelmúltban elég érdekesen alakult. Az elhidegülésre az adott okot, hogy Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában. Kína ezt fenyegetésnek vette és figyelmeztette az országot, hogy vonja vissza lépését. A történtek mögött egyébként az áll, hogy a kínai kormány nem titkolt célja, hogy a jövőben hivatalosan is saját területének nyilvánítsa a szigetet. A litván kormány mostani bejelentése miatt pedig csak tovább forrósodik a hangulat, egyelőre viszont nem tudjuk, pontosan mi áll a háttérben. Mindenesetre a Xiaomi most, hosszú idők után, vette a fáradtságot és megpróbálta tisztára mosni nevét:

A Xiaomi készülékek nem cenzúrázzák felhasználóik kommunikációját. A Xiaomi soha nem korlátozta és soha nem is fogja blokkolni a személyes tevékenységeket. Sem a keresés, sem a hívás, sem a böngészés, sem pedig a harmadik féltől származó kommunikációs szoftverek használata nincs korlátozva. A Xiaomi teljes mértékben tiszteletben tartja és védi felhasználói törvényes jogait és megfelel az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének (GDPR)” – áll a vállalat hivatalos nyilatkozatában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.