Terhes férfival és gendersemleges személlyel érkezik az Apple frissítése

Az Apple operációs rendszerének szoftverfrissítésével 37 új emojival készült, többek között terhes férfival és gendersemleges személlyel is. Az iOs 15.4-es verziója ugyan még béta állapotban van, a héten már tesztelik, és hamarosan elérhetővé válik. 

A Unicode Consortium kaliforniai nonprofit szervezet, mely az emoji szabványokat felügyeli, tavaly szeptemberben hagyta jóvá az Apple terveit. A legújabb emojik a 14.0 frissítés részeként jelennek meg, természetesen különböző bőrszínű emberekkel. Az Apple mellett a Google és a Microsoft is használják majd az emojik változatait, saját operációs rendszerük szerint alakítva. 

Az Apple dizánját az Emojipedia csütörtökön egy blogbejegyzésben hozta nyilvánosságra. Az oldal főszerkesztője, Keith Broni által írt First Look” (Első Pillantás) című bejegyzésében a “nemek közötti összhangot” kívánja kihangsúlyozni.

2019 óta a gyártók jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az összes emojit három különböző nemű változatban kínálják – egy ‘férfi’, egy ‘nő’ és egy gendersemleges ‘személy’” – írta. Megjegyezte továbbá, hogy a legutóbbi Apple frissítés folytatja ezt a tendenciát azzal, hogy két új, gendersemleges koronát viselő, valamint terhes személyt is hozzáad emoji készletéhez.” Hozzátette, hogy a terhes férfit viccből sokan „túlevőnek” is titulálják. 

Az emojikat „azért hagyták jóvá, hogy az emoji billentyűzetet kiegyensúlyozottá és mindenki számára elfogadhatóvá tegyék”. Hasonlóképpen, a „koronát viselő személy” emoji szekciója a „hercegnő” és a „herceg” közötti nemi megkülönböztetést kívánja áthidalni, valamint „a királyi családot ábrázolni anélkül, hogy túlságosan konkrét nemet jelölnének meg vele”.

További érdekes cikkeink: