Terrortámadásra készül Irán a foci vb-n az izraeli katonai hírszerzés szerint

Az izraeli katonai hírszerzés vezetője arra figyelmeztetett, hogy Irán a közel-keleti rezsim ellenes tüntetések közepette terrortámadásra készül az idei labdarúgó-világbajnokságon.

Aharon Haliva vezérőrnagy elmondása szerint arra számít, hogy mivel a teheráni tisztviselők tehetetlennek érzik magukat a hónapok óta tartó hidzsábellenes tüntetésekkel szemben, egyre valószínűbb az esélye annak, hogy terrortámadással próbálják meg szabotálni a fennálló helyzetet.

“A rezsim aggódik, és ez veszélyezteti a kormányt. Nem látok kockázatot a rezsimre nézve, de ahogyan ahogy az Iránra nehezedő nyomás növekszik, beleértve a belső nyomást is, a válasz sokkal agresszívabb lesz mind a régióra, mind a világra nézve. mondta Haliva Úgy gondolom, hogy az irániak most már a katari világbajnokság megtámadását is fontolgatják. Az egyetlen dolog, ami visszatartja őket, hogy félnek attól, hogy a katariak miként reagálnának.”

Haliva véleményét a hét elején a Tel-avivi Egyetem Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében osztotta meg. A férfi a jelenleg is zajló eseményeket “kivételesnek” nevezte, szerinte ugyanis a tüntetések már “népfelkeléshez vezettek”.

“Nagyon aggasztó a rezsim számára a halálos áldozatok száma és a nemzetközi szimbólumok ellen irányuló támadások, tekintettel a szankciókra, a nemzetközi nyomásra és a nehéz gazdasági helyzetre tette hozzá a hírszerzés vezetője.

Benny Gantz leköszönő védelmi miniszter szintén megerősítette Haliva gondolatmenetét, állatása szerint ugyanis Irán továbbra is igyekszik megőrizni az instabilitást. Mindeközben a helyi vezetők azzal védekeztek, hogy a tüntetések és a zavargások külföldi összeesküvések szüleményei, és az erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek több rendőr életét követelték, az izreaeli és az amerikai hírszerzés szította. A tüntetések kezdete óta több százan elhunytak, a hatóságok pedig börtönbüntetésre és sokakat halálra ítéltek a tiltakozások miatt, amelynek kiváltó oka egy 22 éves kurd származású hölgy, Mahsza Amini halála volt.

További érdekes cikkeink: