Titan tengeralattjáró társalapítója: Ezer embert viszünk a Vénuszra

Guillermo Söhnlein úszó kolónia létrehozását tervezi a Föld “ikerbolygóján”. A Titanic felderítésére küldött tengeralattjáró elsüllyedésekor egykori társa, Stockton Rush is életét vesztette.

A Titan tragédiája talán nem volt elég tanulságos az OceanGate társalapítójának, Guillermo Söhnleinnek, aki azt tervezi, hogy 2050-re 1000 embert küld a Vénusz bolygóra.

Söhnlein 2009-ben társalapítója volt az OceanGate-nek (2013-ban kilépett) Stockton Rush-sal, aki négy másik emberrel együtt meghalt a Titan júniusi elsüllyedésekor. Söhnlein azonban a Humans2Venus alapítója és elnöke is egyben. Ez egy amerikai székhelyű nonprofit szervezet, “amely a Vénusznak mint az emberiség potenciális hosszú távú célpontjának a felfedezésével foglalkozik” – legalábbis a hivatalos honlapon ezt írják. Söhlein a Business Insidernek azt nyilatkozta: “Felejtsd el az OceanGate-et! Felejtsd el a Titant! Felejtsd el Stocktont! Az emberiség egy nagy áttörés küszöbén állhat, és nem használja ki, mert mi, mint faj, bezárkózunk és visszaszorulunk a status quóba”.

A Marsra utazás már nem menő

Míg Elon Musk a Mars-misszióval van már évek óta megáldva, addig Söhnlein egy olyan úszó kolónia létrehozását képzeli el, amely képes ellenállni a Vénusz felhőiben található kénsavaknak és más olyan körülményeknek, amelyek miatt a bolygó jelenleg feltérképezhetetlen. A Human2Venus weboldalán februárban megosztott blogbejegyzésében a következőket írta: “Nem vagyok mérnök vagy tudós, de abszolút hiszek mindkettő képességeiben. Ezért mindig is hittem abban, hogy képesek lesznek legyőzni azt a számtalan kihívást, amellyel az űr szélsőséges környezetében kell szembenéznünk”.

Hozzátette azt is, hogy cége a Vénuszt a gravitációja miatt választotta. A Vénuszt gyakran a Föld “ikerbolygójaként” emlegetik, mivel mérete és tömegösszetétele hasonló, és a felszíni gravitációja is közel van a Földéhez. “11 éves koromban visszatérő álmom volt, hogy az első emberi közösség parancsnoka leszek a Marson” – írta Söhnlein egy másik bejegyzésben.

Az OceanGateben Söhnlein egy másik gyermekkori álmát próbálta megvalósítani, de annak fatális vége lett. Ő és Rush mindketten úgy látták, hogy a víz alatti kutatás áll a legközelebb ahhoz, mintha az űrbe mennénk, anélkül, hogy ténylegesen az űrbe mennénk. Ez az álom tragédiába torkollott, amikor június 18-án elsüllyedt a Titan, ami a Vénusz-járó űrhajó alkalmatlanságára is rávilágít. Ennek ellenére Söhnlein meg van győződve arról, hogy egy magáncsoport segítségével ezúttal az űr felé veheti az irányt.