Tíz évet is kaphat, miután kölcsönt vett fel azért, hogy kriptóba fektessen

Tíz év börtönbüntetést kaphat az a dél-koreai bankár, aki hozzátartozói nevében több milliárd koreai won értékben vett fel illegálisan kölcsönt azért, hogy kriptovalutákba fektessen.

Per Newsist, a 40 éves bankárt a Jeju Járásbíróság egyik kirendeltségén ítélték bűnösnek. A férfi 2019 októberétől egészen 2020 márciusáig édesanyja és más hozzátartozói nevében több mint 709 millió forint értékben vett fel kölcsönt, miközben Jeju, a közkedvelt dél-koreai sziget egyik bankja hitelosztályán dolgozott. Elviekben azt követően hozta meg sorozatos illegálisnak minősülő döntéseit, miután „pénzügyi helyzete megnehezült” a katasztrofális tőzsdei befektetései miatt. Ezt követően a bankon keresztül kívánt kölcsönhöz jutni, hogy a szebb jövő érdekében kriptovalutákba fektessen.

Abban az időszakban a bitcoin és a legtöbb nagy altcoin árfolyama többnyire felfutóban volt, a bíróság szerint a bankár ugyanakkor nagy valószínűséggel egy „kevésbé ismert altcoinba fektetett”, mivel a befektetés „veszteségként” lett elkönyvelve.

Ügyvédje szerint a bankár „a tisztességes életmód híve” és a „börtönbüntetés letöltése után vissza kíván térni a társadalomba”. A férfi beismerte tetteit, bocsánatot kért családjától és kollégáitól, akik elmondása szerint mindvégig „bíztak benne”.

A bíróság október 28-án ül össze újra, hogy meghozza az ítéletet. Ami azt illeti, a férfi helyzete nem tűnik túl rózsásnak, hiszen az ügyészség, hogy példát statuáljon, szigorú büntetést követel:

A vádlott által elkövetett bűncselekményekhez hasonló tettek a pénzügyi intézményekbe vetett közbizalom megrendüléséhez vezethetnek. Ezt súlyosan meg kell büntetni” – jelentették ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük