Több európai ország megtagadta egy 3 éves kisfiú transzplantációját, mert a szülők oltatlanok

Németország, az Egyesült Királyság és Izrael kórházai is megtagadták egy 3 éves kisfiú életmentő transzplantációját, mert a szülők nem kapták meg a szükséges számú oltást.

Hallottunk már olyan esetről, amikor az Egyesült Államokban felnőtt betegnek megtagadták az életmentő veseátültetést, mert nem voltak beolt. De arról még nem, hogy egy gyermeket azért nem operáltak meg, mert a szülei nem voltak beoltva.

Nos, most már igen: A Politico jelentése szerint egy 3 éves ciprusi kisfiútól megtagadta a szívátültetést egy németországi kórház azért, mert a szülei nem voltak “teljesen beoltva”.

A szülők az Egyesült Királyság és Izrael kórházaihoz fordultak, de ott is zárt ajtókat találtak ugyanezen okból. Végül egy görög kórház vállalta, hogy elvégzi a transzplantációt, de a történet így is futótűzként terjedt el a világban, mint a COVID-korlátozások legújabb kegyetlen példája.

A ciprusi egészségügyi minisztérium intézkedett arról, hogy a fiút Németországban kezeljék, de a kórház végül közölte, hogy nem fogadja a beteget, mert a szülei nem kaptak COVID-19 elleni oltást. Bár a fiú szülei gyorsan felvették az első dózist, hogy megmentsék fiuk életét, azt a tájékoztatást kapták, hogy ez nem számít, mivel négy hétbe telik, amíg megkapják a másodikat is, és tovább két hét mire immunitást szereznek.

Nincs ilyen uniós szabály

A ciprusiak azonban nem fogadtak el nemleges választ, és megkérdezték, hogy a gyermeket elkísérheti-e egy kijelölt gyám. A válasz nem volt.

Az Európai Bizottság megerősítette a Politicónak, hogy az EU-ban nincs olyan szabály, amely megakadályozná, hogy egy gyermek életmentő műtétjét efféle okból elutasítsák az egészségügyi intézmények. Ám a helyi kórházak és joghatóságok saját korlátozásokat és követelményeket állíthatnak fel.

“Az egészségügyi szabályok – beleértve az oltásra vonatkozókat is – és azok konkrét végrehajtása a tagállamok, nem pedig a Bizottság felelőssége” – mondta az Európai Bizottság egészségügyi osztályának szóvivője.

A kisfiú apja a Politicónak adott hangot értetlenségének.

“Tudom, hogy Németországban oltatlan betegeket is felvesznek a kórházakba” – jelentette ki a fiú apja, Alekszej Matvejev, Cipruson élő orosz állampolgár. “Nem tudtam, hogy be kell oltatni magam ahhoz, hogy a gyermekemet abban a kórházban megműtsék. Ha tudtam volna, természetesen megtettem volna… Egészséges vagyok, és nem akartam, hogy beoltsanak. Nem tartom helyénvalónak, hogy valakit, aki egészséges, be kell oltani”.

Ezek után kijelenthetjük azt, hogy a járvánnyal és oltással kapcsolatos korlátozások embertelenek?