Több ezer migráns rohamozta meg a spanyol határt Melillánál

Tizennyolc afrikai migráns meghalt és 76 megsérült az Észak-Afrikában található spanyol város, Melilla határának megrohamozása közben.

A spanyol kormány szóvivője szerint mintegy 2000 migráns próbált meg átjutni, és 133-nak sikerült is átlépnie a spanyol határt – írja az Associated Press. Azokat, akiknek sikerült átjutniuk, egy helyi migránsközpontba vitték, ahol a spanyol hatóságok elbírálják a menedékkérelmüket.

A spanyol és a marokkói határőrök közösen verték vissza a támadást

A Marokkó által körbehatárolt Melilla egy öt négyzetkilométeres város egy Földközi-tengeren lévő félsziget keleti oldalán. Egy másik Észak-Afrikában található spanyol várost, Ceuta-t szintén gyakran rohamozzák meg az afrikai migránsok. A két spanyol város jelenti a bevándorlók számára az egyetlen szárazföldi határt Afrika és az Európai Unió között, ami különösen vonzó célponttá teszi őket azok számára, akiknek egyébként a Földközi-tengeren kellene átkelniük.

migráns spanyol határ Milella

“Afrikaiak egy nagy csoportja áttörte a Barrio Chino határátkelőhely kapuját, és a kerítésen átugorva jutott be Melillába.” – áll a helyi spanyol hatóságok közleményében. A jelentések szerint egyébként mindannyian felnőtt férfiak voltak.

A körülbelül 2000 migránsból csak 133-nak sikerült átjutnia a határon, a többi bevándorlót a spanyol rendőröknek és a marokkói határőröknek közösen sikerült visszaszorítaniuk. A támadás során tizennyolcan életüket is vesztették, amikor megpróbáltak átmászni a kerítésen. A jelentések szerint az összecsapásban összesen 125-en sebesültek meg, ebből 76 bevándorló és 49 spanyol rendőr.

Egyre több hasonló esetre lehet számítani

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint akárcsak korábban, most is embercsempész milíciák szervezték meg az erőszakos támadást. Egy márciusi eset során egyébként a spanyol rendőrség közel sem volt ilyen sikeres: a több mint 3500 támadóból közel 1000-nek sikerült áttörnie a határon.

A hasonló esetek több okból is egyre gyakoribbá válnak az észak-afrikai határok mentén. Egyrészt Marokkó tavaly lazított a Ceuta körüli ellenőrzésen, lehetővé téve több ezer migráns számára, hogy átjusson Spanyolországba. A lépést egyfajta válaszlépésnek szánták Spanyolország azon döntése miatt, hogy engedélyezte a nyugat-szaharai függetlenségpárti mozgalom vezetőjének COVID-19 kezelését egy spanyol kórházban. Másrészt pedig a háború miatti élelmiszerhiány és gazdasági szankciók tovább súlyosbítják a helyzetet, az előrejelzések szerint több mint 47 millióan fognak éhezni Oroszország és Ukrajna konfliktusa miatt.